Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Már nem olcsó Kelet-Európa

2004.04.29. 08:10
A jövedelmek terén meglévő szakadék dacára viszonylag kicsi a különbség a régi és az új uniós tagországok fővárosainak árszínvonala között - derül ki a német statisztikai hivatal összehasonlító elemzésből.
A wiesbadeni székhelyű Statistisches Bundesamt a márciusi adatokat alapul véve azt állítja, hogy a legolcsóbb megélhetést biztosító Varsó és a legdrágább uniós metropolis, London között e téren csupán mintegy 1,7-szeres a különbség. Míg a lengyel fővárosban a berlini árszínvonal 72, addig Londonban annak 128 százaléka jellemző. Budapesten 86 százalék a megélhetés költsége a berlini szinthez képest.

A wiesbadeni statisztikusok a németországi fogyasztás szokások figyelembevételével készítették el árfelmérésüket. Az elektromos áram, a földgáz és a fűtőolaj ára együttesen 9,2 százalékát teszi ki az általuk számított indexnek, míg a benzin és a dízelolaj további 6,6 százalékot nyom a latban. A bútorok árai 5,1, a szórakozás, kikapcsolódás költségei 4,9, míg az éttermi árak 4,8 százalékkal részesednek a fogyasztói kosárból. A most közölt megélhetési költségindex nem terjed ki az ingatlanárakra, a lakbérekre és az adókat sem veszi figyelembe.

A lista annyiban nem meglepő, hogy a tizenöt jelenlegi tagország fővárosai mind megelőzik a tíz csatlakozó államét. A különbségek azonban meglehetősen csekélyek: a legolcsóbb uniós főváros, Luxembourg és a ciprusi Nicosia között három százalékpontnyi eltérés sincs, míg a tízek között bronzérmes magyar főváros és az abszolút első London között másfélszeresnél is kisebb a különbség. Némileg meglepő az is, hogy a német statisztikusok által összeállított lista utolsó helyén nem a legszegényebb csatlakozó országok (vagyis Lettország és Litvánia) fővárosai állnak, hanem Prága és Varsó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.