Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az olaszoknak nem kell a gyorsvasút

2005.12.16. 08:29
Az V. európai folyosó egy fontos részének megépülése ellen tüntettek Észak-Olaszországban. Berlusconi nem enged.

Az európai közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos egyik legerőteljesebb tiltakozási hullám az utóbbi időben Észak-Olaszországban bontakozott ki: a Franciaországgal határos Piemonte tartomány Val di Susa völgyének lakosai ugyanis nem hajlandóak elfogadni, hogy ott száguldjanak át a nagy sebességű vonatok (olasz rövidítéssel TAV) Lyon és Torinó között.

Budapestig

Az olasz Venaus és a francia Saint-Jean de Maurienne között 53 kilométeren alagútban futó pálya az eredetileg V. európai folyosóként ismert, hosszabb távon Budapestet is érintő beruházás keretében épülne; megakadályozásáért jó ideje mindent megtesznek a helyi lakosok.

A munkálatok felgyorsulása éppen egybeesik az olasz parlamenti választási készülődéssel, így nem véletlen, hogy az idén december elején volt olyan megmozdulás is, amely több tízezres tömeget tudott megmozgatni, egész Olaszországból érkeztek a tüntetők.

A tüntetők és a rendőrség összecsapásai számos sebesültet követeltek, és a megmozdulások után Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök maga állt ki a nyilvánosság elé, hogy a beruházás folytatását bejelentse.

Nekik nem kell

A TAV ellen fellépők szerint egyáltalán nincs szükség a völgyben a gyorsvasútra a várható környezeti károk miatt. A tervet támogatók ezzel szemben épp azt hangsúlyozzák, hogy a vasút átadása után csökkenhet a közúti forgalom, ami jót tenne a környéknek (az érintett terület jó részén autópálya vezet át).

A vasútvonalat 2020-ban tervezik átadni, de a hátralevő időben csak fokozódhatnak a tiltakozások. A helyieket az is motiválhatja, hogy egyszer már győztek hasonló ügyben: tízévnyi akciózásuk után 1995-ben az akkor még állami többségű olasz ENEL villamos művek lemondott arról, hogy a Val di Susa földrajzilag igen alkalmas térségén menjen át egy nagy elektromos vezeték Franciaországból Olaszországba.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!