Ágnes
-11 °C
-4 °C

Válságban az online szerencsejáték-piac

2006.10.02. 15:04
Beszakadt az online szerencsejátékot szervező cégek részvényárfolyama, miután az amerikai kongresszus olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen megnehezíti a pénzmozgást a játékosok és a cégek között.

Óriási zuhanásnak indultak az online szerencsejáték-szektor képviselői ma reggel, miután az amerikai kongresszus olyan törvényt fogadott el, amely ellehetetleníti a pénzáramlásokat a szolgáltatók és az amerikai ügyfelek között. Mint ismeretes, az Egyesült Államokban eddig is tiltott volt az online szerencsejáték, azonban a szankciók kevésbé voltak jellemzőek. A keményebb fellépést már évek óta szorgalmazták egyes politikusok, de a piac arra számított, nem járnak sikerrel.

A kongresszus és a szenátus a szektor számára váratlanul szavazta meg a jogszabályt, amely megtiltja a bankoknak, hogy online szerencsejátékkal kapcsolatos kifizetéseket teljesítsenek. Ezzel egy 1961-es törvényt terjesztettek ki a szektorra. A szabályozás eddig is tiltotta a pénzintézeteknek, hogy szerencsejátékkal összefüggésbe hozható pénzeket fogadjanak el. A most elfogadott törvény George Bush aláírására vár.

Legutóbb három hete került a szektor a figyelem középpontjába, amikor tiltott szerencsejáték miatt letartóztatták a Sportingbet vezetőjét az Egyesült Államokban. A hírre a világ legnagyobb online szerencsejáték-szervező cég részvényeinek értéke 40 százalékot zuhant.

Kivonulnak az USA-ból

A Partygaming és a 888.com már bejelentette, hogy amennyiben Bush elnök aláírja a törvényt (ami két héten belül várható), bezárják amerikai üzletágukat, ami a bevételük döntő többségét termelte eddig. A cég részvényei 55 százalékos, míg az utóbbié 45 százalékos mínuszt mutat a reggeli kereskedésben. Az abszolút vesztes World Gaming Plc pedig értékének 80 százalékát vesztette el. A törvény a Partygaming képviselői szerint "gyakorlatilag lehetetlenné teszi az amerikai ügyfelek kiszolgálását".

A brit BetonSports már korábban kivonult az Egyesült Államokból, miután az amerikai hatóságok júliusban letartóztatták a cég vezetőjét. A Sportingbet profitjának 65 százaléka az amerikai fogadóktól származik, így ennek kiesése jelentős veszteségeket okozhat a cégnek.

Milliárdos forgalom

Könnyen kiderülhet, hogy a reakció eltúlzott, hiszen az intézkedés következtében az összes pókercég ügyfélállománya visszaesik, ami akár a kritikus játékostömeget is veszélyezteti a kisebb pókersite-okon, ha pedig néhány cég megszűnik, az kedvező hatást gyakorolhat a többiek üzletmenetére.

A hivatalos adatok szerint kétezer szerencsejátékkal foglalkozó honlap működik jelenleg az Egyesült Államokban. Ezeken 2005-ben összesen 12 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak.

Az Európai Unió tagállamaiban eddig lazábban szabályozták a szerencsejátékot. Igaz, nagyon sok országban a szerencsejáték állami monopóliumban van, és nem nézik jó szemmel az új piaci szereplőket.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!