Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Los Angeles megadóztatná a világűrt

2001.07.11. 16:00
Los Angeles megye adóhivatala úgy döntött, a megyében gyártott műholdak nem különböznek más, megadóztatható ingóságoktól, és bejelentette, hogy közülük nyolcra máris kiveti a sarcot. Az érintett cég illetékesei azzal védekeznek, hogy az egyenlítő felett keringő eszközök kívül esnek a hatóság illetékességi körén, és hogy nem is nevezhetők ingóságoknak, hiszen geostacionárius pályán tartózkodnak, vagyis a Földhöz viszonyítva egy pont felett lebegnek.
Los Angeles megye adóhivatala megadóztatná a megyében gyártott műholdakat - közölte a Los Angeles Times. Rick Auerbach adófelügyelő szerint a műholdakat a hivatal ugyanúgy megadóztathatja, mint bármilyen más ingóságot a megyében. Több kaliforniai és L.A. megyei szakjogász is állítja: a felvetés jogos, hiszen a szatellitekre senki nem vetett még ki adót, és az eszközök egy kaliforniai céghez tartoznak.

Több millió dollárra vennék le a Hughes-t

Auerbach az El Segundóban székelő Hughes Electronics-et pécézte ki elsőként, és kijelentette, hogy a vállalat nyolc műholdjára adót akar kivetni. A szatellitek egyenként százmillió dollárt érnek, az adó évente több millió dollárhoz juttatná a megyét.

Nehogy má' a holdamat is

Brian Paperny, a Hughes adóügyekkel foglalkozó igazgatóhelyettese szerint a cég vezetői "nagyon aggódnak Auerbach bejelentése miatt", és meg vannak győződve róla, hogy az egyenlítő felett geostacionárius pályán keringő műholdak kívül esnek az adóhatóság illetékességi körén.

Határtalan mohóság

Auerbach szerint a műholdak semmiben nem különböznek más, megadóztatott ingóságoktól. Sőt, az se számít, hogy messze vannak Kaliforniától: egy 1976-os bírói döntés alapján megadóztathatták egy kaliforniai jégrevü szereplőinek mezét is, annak ellenére, hogy a revü szereplői gyakorlatilag állandóan a megyén kívül turnéztak.

Nem ing, lebeg

A Hughes a hatóság illetékessége mellett azt is megkérdőjelezi, hogy a műholdakat ingóságnak lehetne tekinteni. "Ezek az eszközök állandóan a Föld egy bizonyos pontja fölött tartózkodnak, nem változtatnak pozíciójukon, tehát nem nevezhetők ingóságnak" - mondja a Hughes ügyvédje.

Sokba lesz a csillagháború

A vita még távolról sincs lezárva, néha még az adóhatóság is mást mond, mint saját ügyvédei, de ha Auerbach beválthatja ígéretét, akkor attól kezdve bármelyik műholdgyártó hirtelen kínos helyzetbe kerülhet a plusz adók kivetése révén. Sőt, szakértők szerint a precedens hatással lehet még a Bush-adminisztráció rakétavédelmi tervére is, hiszen az nem kevés műhold fellövését teszi szükségessé.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!