Ambrus
-7 °C
3 °C

Olajdollárokban úszik Oroszország

2005.09.30. 08:23
Idő előtt törleszti külföldi adósságát, egészségügyi és oktatási reformokat indít el Oroszország, miután a kőolaj magas világpiaci ára miatt az idei évet költségvetési többlettel zárja.
Tetemes költségvetési többlet, idő előtt és hatalmas tételekben törlesztett külföldi adósság, évente közel tizedével növekvő reáljövedelmek: ezekkel a mutatókkal büszkélkednek vezető orosz politikusok ezekben a hetekben. Miközben nyugaton kormánypolitikusok keservesen és vergődve próbálják az államháztartás hiányát csökkenteni, az orosz költségvetésben az idén 7 százalékos többletet várnak.

A magas olaj- és nyersanyagáraknak köszönhetően a gazdasági növekedés továbbra is erőteljes, és ez önmagában is teret nyit az egészségügy, az oktatás és a lakásviszonyok számos égető problémájának kezelésére. A főbb makrogazdasági mutatók szinte egyetemleges javulásával szemben az infláció viszont makacsul tartja magát a 10 százalék körüli szinten.

Mint a Reuters emlékeztet, az orosz kormány máris megállapodott a Párizsi Klubba tömörült kormányhitelezőkkel 15 milliárd dollárnyi adósság idő előtti törlesztéséről. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter egy minapi moszkvai befektetési tanácskozáson kijelentette, hogy az adott viszonylatban fennmaradó 28 milliárd dolláros hányadot a kormány szintén gyorsítva - adott esetben akár egy ütemben - szeretné visszafizetni, ha ehhez a hitelezők hozzájárulnak. A piacok elégedetten nyugtázzák Moszkva igyekezetét, ennek részeként az amerikai tízéves államkötvényhez hasonló orosz papír kamatfelára nemrég 100 bázispont alá csökkent.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!