Vilma
-7 °C
4 °C

Fuldoklik a pénzben Oroszország

2006.04.25. 09:16
Az oroszoknak több a pénzük, mint amennyit el tudnak költeni. A rekordszinten álló olajárak, illetve az olajexport 2000 óta történt megduplázódása mára 60 milliárd dollár fölé duzzasztotta a 2004-ben felállított stabilizációs alapot.

Nyolc évvel az orosz pénzügyi válság után Moszkvának újabb pénzügyi gondjai támadtak, ám egészen más jellegűek: több pénze van, mint amennyit el tud költeni. A rekordszinten álló olajárak, illetve olajexportjának 2000 óta való megduplázódása mára 60 milliárd dollár fölé duzzasztotta a 2004-ben felállított stabilizációs alapot. Ennek rendeltetése kettős: egyrészt védelmet remélnek tőle az olajárak esetleges esésekor, másrészt az alap hivatott felszívni a beáramló hatalmas pénztömegeket, amelyek másként az infláció szárnyalását okoznák.

Egyre többen lobbiznak viszont azért, hogy a kormány költse a pénzt adócsökkentésekre, az infrastruktúrára, a szociális ellátásra vagy éppen a gyengélkedő iparágak megsegítésére. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter mind ez idáig határozottan ellenállt ezeknek a törekvéseknek, még ha miniszterelnökével, Mihail Fradkovval került is összeütközésbe. Ez legutóbb Fradkov áfacsökkentési tervei kapcsán történt meg: a kormányfő 18-ról 13 százalékra szállította volna le a kulcsot, ám Kudrin sikeresen ellenállt.

A pénzügyminiszter úgy véli, hogy Oroszország első számú célja az infláció elleni küzdelem kell legyen. Moszkvának a stabilizációs alap ellenére sem sikerült elérnie a 10 százalékos 2004-es és a tavalyi 8,5 százalékos inflációs célkitűzést. Az idei év első negyedében ötszázalékos drágulást regisztráltak, így a 8,5 százalékos éves terv ismét teljesíthetetlennek tűnik.

Kudrin szerint a hosszú távon két számjegyű infláció a legjobb esetben is túl magasan tartja a kamatlábakat a szükséges, üzletbarát befektetési környezet megteremtéséhez. A legrosszabb esetben viszont egy újabb pénzügyi válság is bekövetkezhet. A miniszter attól fél, hogy a rubel folytatódó értékvesztését látva az emberek tömegesen vehetik ki pénzüket a bankokból, hogy dollárra váltsák megtakarításaikat. A bankok betétállományának elapadása pedig igen veszélyes lehet.

Kudrin és Fradkov abban egyetértenek, hogy a stabilizációs alap egy részét külföldi részvényekbe fektessék. Ez az elképzelés összhangban áll a Világbank javaslatával is; a pénzintézet szerint külföldi befektetések révén az alap nagysága 2030-ra a 2300 milliárd dollárt is elérheti, még az olajárak fokozatos csökkenése mellett is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.