Árpád
-2 °C
9 °C

A Parmalat-botrány elérte a bankokat

2004.01.05. 08:34
Az olasz kormány állami segítségnyújtást fontolgat a Parmalatnak, amelynek kötvénykibocsátásai miatt a segédkező bankoknál vizsgálatot kezdett a SEC.
Olaszországnak ideiglenes válságstátust kell kérnie az Európai Uniótól, hogy lehetővé váljon az állami segítségnyújtás a Parmalatnak - nyilatkozta a hét végén Umberto Bossi, az olasz kormány reformügyi minisztere. Ciampi államfő újévi üzenetében az egész gazdaságot és benne a befektetői bizalmat negatívan befolyásoló ügy azonnali tisztázását sürgette. A 10-13 milliárd eurós csalás gyanújával letartóztatásban lévő és saját cégeihez ötszázmillió euró átirányítását elismerő Parmalat-alapító, Calisto Tanzi - aki egyesek szerint nem más, mint rossz tanácsadók áldozata - a börtönből üzente, hogy meg kell menteni a céget, és ennek érdekében azon nyomban fel is ajánlotta a vagyonkezelőnek a Parmalatban lévő összes, de sajnos már értéktelen részvényét. A Tanzi család közvetve a csoport ötven százalékának tulajdonosa.

Százmilliós hitel

A Parmalat megmentésen munkálkodó Enrico Bondi, az új elnök-vezérigazgató a működőképesség fenntartása érdekében százmillió euró hitelről kezdett tárgyalásokat bankokkal. Ettől függetlenül még Bondinak is hónapokba telhet a mintegy kétszáz offshore cégből álló hálózaton belül, a hiány elfedése céljából legalább öt éve folytatott pénzmozgatás kibogozása.

Az olasz rendőrség további hét személyt tartóztatott le múlt szerda óta - köztük a Parmalat korábbi pénzügyi vezetőit és a Grant Thorntonnak, a Parmalat 17 leányvállalatánál a könyvvizsgálói feladatot ellátó cégnek az alkalmazottait - és iratokat foglalt le a Parmalat könyvvizsgálójának, a Deloitte & Touche-nak az irodáiban.

A bankok szerepe

Az ügyben együtt nyomoz az olasz hatóság és az USA értékpapír- és tőzsdefelügyelete (SEC), amelyet különösen az érdekel, milyen szerepet játszottak a bankok a Parmalat tündöklésében, majd bukásában. A csoport 1997 óta húsz nemzetközi nagybank szervezésében nyolcmilliárd eurónyi kötvényt bocsátott ki nyilvánosan, ebből mintegy hárommilliárd eurónyi papírnál segédkeztek a nagymenő Wall Street-i bankok.

A felelősség attól függ, hogy ezek mennyi információval rendelkeztek a csoport valós pénzügyi helyzetéről vagy netán hanyagul jártak-e el - nyilatkozta Lawrence West, a SEC illetékese az olasz Corriera della Serának.

Nincs gond a magyar piacon

A Parmalat és a csomagolóanyagot szállító Tetra Pak közötti olaszországi feszültség nem érinti a magyarországi tejfelvásárlást és nincsenek az olaszországihoz hasonló zavarra utaló jelek - közölte a Tej Terméktanács az origo.hu szerint. Az 1992-ben a Fejértej felvásárlásával létrejött Parmalat Hungaria Rt. jelenleg Székesfehérváron 500 alkalmazottat foglalkoztat - a ceglédi gyárat 2003-ban eladták - és évi 112 millió liter tejet dolgoz fel, így 5-6 százalékos a piaci részesedése a tavalyi 1,64 milliárd literes tejtermelésből. A cég korábban 2003-ra 70 millió euró árbevétellel, azaz stagnálással számolt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.