Előd
5 °C
11 °C

Csődveszélyben a Parmalat

2003.12.22. 08:52
Várhatóan már hétfőn csődvédelmet kér az olasz Parmalat élelmiszer-ipari csoport, miután kiderült, hogy közel négymilliárd eurós űr tátong a könyveiben.
Nem hivatalos információk szerint valószínűleg már hétfőn úgynevezett kontrollált bírósági irányítást kér az olasz Parmalat Finanziaria S.p.A., a Parmalat élelmiszer-ipari társaság anyavállalata, miután kiderült, hogy a valóságosnál majdnem négymilliárd euróval több forrást szerepeltetett könyveiben. A társaság pénzügyi botrányában pénteken robbant az új bomba, amikor a Bank of America közölte: nem hiteles az a március 6-ai keltezésű dokumentum, amelyben a Parmalat kajmán-szigeteki leánycége, a Bonlat azt állította, hogy 3,95 milliárd eurónyi készpénze és készpénznek megfelelő eszköze van a banknál.

Két évre

A kontrollált irányítás azt jelenti, hogy a vállalat a csődbíróság felügyelete alá kerülve két évre védelmet kap a hitelezőkkel szemben, ez idő alatt rendbe kell tennie pénzügyeit. A Napi Gazdaság érdeklődésére a társaság magyarországi leányvállalatánál, a Parmalat Hungária Tejipari Rt.-nél közölték, Alan van der Nagel vezérigazgató nincs felhatalmazva, hogy nyilatkozzon az ügyben. Saját adatai szerint a Parmalatnak szeptember végén hatmilliárd euró kötvény- és banki adóssága és 4,2 milliárd euró likvid eszköze volt, elemzők szerint azonban most már teljes a bizonytalanság a számokat illetően. A Corriere della Sera című lap szombaton - forrásainak megnevezése nélkül - arról számolt be, hogy állításával ellentétben a Parmalat nem vásárolt vissza hárommilliárd eurónyi kötvényt, vagyis ennyivel több tartozása van a hivatalosan kimutatottnál.

Új elnök-vezérigazgató

A harminc országban közel 35 ezer embert foglalkoztató, évi 7,2 milliárd euró árbevételű Parmalat válsága novemberben kezdődött, amikor gyanússá vált egy közel félmilliárd eurós, a kajmán-szigeteki Epicurum alapnál elhelyezett befektetés. Nem egész két hete a vállalat nem tudta visszahívni az alaptól ezt az összeget, s ezért késve teljesített egy 150 millió eurós hiteltörlesztést, majd egy brazíliai leánycégénél nem tartotta be a kisrészvényesek kivásárlására vonatkozó szerződéses kötelezettségét. A múlt héten új elnök-vezérigazgatót neveztek ki a társaság élére a korábban a Montedisont megmentő Enrico Bondi személyében. A Parmalat kötvényei jelenleg a névértéknek csak 26 százalékát érik, részvényei pedig, amelyek májusban még 3,2 eurón forogtak, 80 százalékot zuhantak azóta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.