Orsolya
7 °C
10 °C

Pénzpiacok: ha már háború lesz, törjön ki minél hamarabb

2003.02.06. 11:13
Powell beszéde - hiába tette minden eddiginél valószínűbbé, hogy tényleg háború lesz - mégis inkább megnyugtatta a világ tőzsdéit, amelyek semmit sem utálnak jobban a bizonytalanságnál. Az arany ára csökkent az amerikai külügyminiszter előadása után.
Kissé magához tért a négy éves mélyponton lévő dollár, miután a brókereknek sikerült megemészteniük Powell kissé monoton beszédét, melyben az irakiak trükkjeit és csalásait ecsetelte.

Amerika nincs egyedül

Bár az amerikai és brit lapoknak nyilatkozó elemzők nagy része úgy látja, hogy a háború esélyei nőttek, azt is érzékelik, hogy Amerika nemzetközi támogatása is erősödött az ügyben. "Powell megjegyzései, illetve az EU jelentése, mely szerint támogatnának egy Irak elleni akciót, álltak a dollár erősödése mögött" - fogalmazott a BBC-nek Neil Parker, a Royal Bank of Scotland szakértője.

A beszéd után az olaj ára stabil - stabilan magas - maradt, vagyis először iziben felugrott egy kicsit, majd enyhén csökkent. Az erős árfolyam oka a háborús helyzet mellett az, hogy Amerikában sok helyen igen hideg van, így apadtak a fűtőolajkészletek.

Az arany ára kicsit csökkent és most már némileg a napokban felállított hat éves rekordérték alatt marad.

Nem szeretnek aggódni

A brókerek az óceán mindkét partján üdvözölték Powell szavait. "A piac azt a következtetést vonta le belőlük, hogy a háború nincs túl messze, ami jobb, mintha folyamatosan azon aggódna, hogy mikor tör ki, ha egyáltalán" - magyarázta Jason James, a HSBC brókere. "A piac arra a bizonyosságra vágyik, hogy a háború megindul" - tette hozzá. Amerikai elemzők ugyanezt hangsúlyozva megjegyezték, hogy a háborúnak, gyorsnak, sebészi pontosságúnak és sikeresnek kell lennie, különben igen morcossá válnak a befektetők.

Az aranypiac ismerői szerint a nemesfém áresése időleges. Az idei, eddig mintegy 9 százalékos drágulás hatására úgy beindult a bányászat, hogy pillanatnyilag nem lehet hozzá való felszerelést kapni. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy az arany tartósan drága marad.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!