Judit
-2 °C
8 °C

Pozsony a szlovák csoda

2005.10.27. 08:03
A gazdasági csoda ára a társadalom kettészakadása, a jövedelmi különbségek elképesztő méretűvé válása volt - szűrhető le az elmúlt időszakban megjelent szlovákiai tanulmányokból. A „kistigris" az export oldaláról is sebezhetőnek tűnik: ha üzemi szabadság miatt leáll a pozsonyi Volkswagen gyár, látványosan romlik a külkereskedelmi mérleg.

A formabontó gazdasági reformjai, autóipari beruházásai, gyors növekedése miatt napjaink slágerországának számító Szlovákia komoly regionális különbségekkel küzd. Míg a GDP mintegy 26 százalékát előállító pozsonyi megye az egy főre jutó GDP tekintetében évek óta a régi, 15 tagú EU átlaga felett teljesít, addig a legfejletlenebbnek számító Kelet-Szlovákia (NUTS II kategória) alig éri el az uniós átlag 35 százalékát, és az EU tíz legfejletlenebb régiójának egyike.

Egyenlőtlen

Az idei második negyedévben a mindössze 5,4 százalékos munkanélküliséget felmutató pozsonyi megyében az átlagbér 22 421 korona (kb. 143 500 forint) volt, miközben a legelmaradottabb eperjesi megyében 22,8 százalékos munkanélküliséget mértek és csak 12 199 korona volt az átlagbér.

A bérek és a munkanélküliség terén mutatkozó különbségek azt eredményezik, hogy míg a pozsonyi kerületben csupán 1,1 százalékra rúg az anyagi szükséghelyzetben élők száma, addig az eperjesi kerületben 9,6 százalékra.

A szlovák tudományos akadémia szociológiai intézete által kidolgozott és év elején ismertetett, több mint 50 szempontot figyelembe vevő tanulmány arra mutat rá, hogy a meglévő látványos regionális különbségek is tovább mélyülnek. A szociológusok szerint napjainkban egyenesen civilizációs törésvonalakról beszélhetünk.

Az ország területének legalább az egyharmadát kitevő sereghajtók önerőből nem képesek felzárkózni, és az ezekben a térségekben élők reménytelen helyzete akár a szélsőséges pártokra történő tömeges szavazatokban is megnyilvánulhat.

Három vállalat

Pozsonyt és Kassát, továbbá a szenci, a galántai, a vágsellyei és a dunaszerdahelyi járást leszámítva a magyarok lakta összes többi régió a sereghajtók közé tartozik. Az oktatásügyi minisztérium legfrissebb tanulmánya szerint országos szinten a 15 éven aluli gyerekek 30 százaléka szegénységben él, lelki egészségük rossz, mivel a szegénység és szüleik stresszes életvitele nyomasztja őket.

Nagy a különbség aközött, amit a hivatalos statisztika állít, és aközött, amilyen a családok tényleges gazdasági helyzete - idézi a tanulmány Tomás Kovác gyermekpszichológust.

Szlovákia gazdaságának egyik gyenge pontja, hogy az export java gyakorlatilag három nagyvállalatra fokuszálódik: a pozsonyi Volkswagenre, a Slovnaftra és a US Steel tulajdonában álló kassai acélműre. Júliusban, amikor a Volkswagennél üzemi szabadság van, Szlovákia külkereskedelmi mérlege látványosan romlik.

A második legfontosabb exportterméknek számító közlekedésieszköz-export az év első hét hónapjában 109,5 milliárd korona volt, 20,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - mindez azért, mert a Volkswagen profilt vált, ezért átmenetileg visszaesett a termelése.

Többen dolgoznak

Magyarország ilyen mértékben nincs kitéve egy-egy vállalat teljesítményének, bár a magyar export esetében is egy jól behatárolható kör jelenti a húzóerőt.

Magyar kormányzati körökből származó vélemények szerint valóban elismerésre méltó a szlovák gazdaság elmúlt években mutatott fejlődése, ám figyelembe kell venni, hogy ez magas, 16 százalékot meghaladó munkanélküliség mellett történik, ami Magyarországon elképzelhetetlen lenne: idehaza a 7,1 százalékos mutató is politikai vihart kavar.

Az Eurostat nemrégiben publikált jelentése viszont azt mutatta, hogy a foglalkoztatási rátákat tekintve Szlovákia néhány tizedszázalékponttal megelőzi a magyar 56,8 százalékot: vagyis északi szomszédunknál jóval kisebb az a réteg, amelyik sem a foglalkoztatottak, sem a munkanélküliek közé nem sorolható, többek között a szürke-fekete gazdaságban tevékenykedőket jelenti.

Azt is fontosnak tartják a magyar kormányzati szakértők, hogy a szükséges gazdaságfejlesztési lépések mögött a szlovák pártok közötti konszenzus áll (amit az a félelem is hajt, hogy egy fordulat esetén ismét Meciar juthatna kormányalakító pozícióba), szemben a magyar belpolitikai élettel, ahol ez „egyelőre” szintén az álmok kategóriájába tartozik.

Pozitív hatások

A szlovák adócsökkentések áldásos hatással voltak a növekedésre, mint mondják, ennek eredményei ösztökélőleg hatottak a magyar gazdaságpolitikára is, hogy mihamarabb kövesse ezt az irányt. Az adórendszer egyszerűsítését, a háromféle adónem - társasági, áfa és szja - egyetlen, 19 százalékos kulcs alá sorolását már nem övezi ekkora csodálat a magyar kormány körében, értékelésük szerint nincs racionális magyarázat arra, hogy teljesen különböző adókat azonos mértékű teher szerint állapítsanak meg.

Erről persze más lehet a véleménye a szlovák pénzügyminisztériumnak, miután a költségvetés helyzete nemhogy romlott, hanem valamelyest javult is az adórendszer átalakítását követően.

Igaz, ennek ára volt, mégpedig a szociális juttatások kemény megnyirbálása, ami néhány éve az emlékezetes éhséglázadáshoz vezetett: a kelet-szlovákiai, elsősorban kisebbségi lakosság körében demonstrációkba, helyenként fosztogatásba torkollott, hogy a sokaknak legfőbb megélhetési forrást jelentő segélyeket alaposan megkurtította a szlovák kormány.

Ezért is mondják azt egyes elemzők, hogy a szlovák csoda valójában kizárólag Pozsonyra és térségére, vagyis az országnak csak az egyik „kisebbik” felére koncentrálódik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.