Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Négymilliárd dolláros pert nyert a Motorola

2003.08.04. 09:03
Összesen négymilliárd dollár kártérítést és büntetést köteles fizetni egy török család a Motorolának, mert saját luxuscéljaira fordította a mobilcégtől kapott feljlesztésekre szánt összeget. Az Uzan família nem fizet.
Egy New York-i bíróság döntése értelmében a török Uzan család 2,13 milliárd dollár kártérítést és ugyanekkora összegű büntetést köteles fizetni az egyesült államokbeli Motorola mobiltelefon-gyártó társaságnak.

Fejlesztési pénzből vállalatbirodalom

A második legnagyobb török mobilszolgáltatót, a Telsim Mobil Telekomunikasyon Hitzmetlerit ellenőrző - óriási vagyonnal és jó politikai kapcsolatokkal rendelkező - família az ítélet szerint 1998-tól 2000-ig 1,8 milliárd dollár hitelt vett fel az amerikai Motorolától, valamint közel egymilliárd dollárt finn riválisától, a Nokiától, hivatalosan azzal a céllal, hogy a pénzt a Telsimre fordítják. Az összegből azonban - a két vállalatot sorozatosan megtévesztve - több mint egymilliárd dollárt saját luxuskiadásaikra és üzleti birodalmuk építésére használtak fel. A hitelt pedig egyáltalán nem állt szándékukban visszafizetni.

Három hete egy genfi döntőbíróság Uzanék számára kedvező ítéletet hozott, eszerint a Motorola nem tudta bizonyítani, hogy csalás áldozata lett. Az ezzel ellentétes New York-i ítélet azt is elrendeli, hogy az Uzan család helyezze letétbe a bíróságnál a Telsim részvényeinek 73,5 százalékát, annak idején ugyanis a társaság 88 százaléknyi részvényét ajánlották fel a hitelek fedezeteként a Motorolának. Az érintett öt családtagra ráadásul letartóztatás vár, ha az USA területére lépnek. A família közölte, hogy az ügyben csak a svájci döntőbíróság az illetékes, mindazonáltal fellebbezni fognak az amerikai ítélet ellen.

Lesz két Motorola-palota?

Akármi is lesz a végső döntés, a Motorola valószínűleg keresztet vethet a pénz legnagyobb részére. Valamennyit azért visszaszerezhet, mert az ítélet értelmében lefoglaltathatja Uzanék külföldi vagyonát, amelynek többek között része két palota London legelegánsabb negyedeiben, Belgraviában és Kensingtonban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!