Gyöngyi
2 °C
13 °C

Tízéves a közös európai piac - a jelek szerint működik

2003.01.10. 10:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Többmillió új munkahelyet teremtett és sok százmilliárdos növekedést hozott a közös európai piac kerek egy évtizede. Az 1992 végén megalakult gazdasági közösség a jelek szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket.
- Az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia részvételével, 1992 végén létrejött közös piaci kezdeményezés átalakította Európát, több millió munkahelyet hozott létre és több százmilliárd euró értékű növekedést eredményezett - nyilatkozta Frits Bolkestein, az EU belső piaci biztosa az évforduló alkalmából.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a közös piac 2,5 millió új munkahelyet teremtett, s 1,8 százalékot - 164,5 milliárd euró értékű termelésnövekedést - adott hozzá a térség államainak GDP-jéhez, így 1992 óta összesen 877 milliárd euró értékű növekedést eredményezett.

Nem kielégítő az EU jogszabályok alkalmazása

Bolkestein szerint tévedés lenne azt hinni, hogy a közös piac alakítása, fejlesztése befejeződött. Ennek oka főként az, hogy a tagországok nem tesznek eleget kötelezettségeiknek. Jelenleg a biotechnológiai szabadalmaktól a civil használatra szánt robbanóanyagokig terjedő témakörökben közel 1500 jogsértési, visszaélési ügy hever Frits Bolkestein asztalán.

A tagországoknak egyelőre nem sikerült teljesíteniük a bizottság célját, miszerint 1,5 százalék alatt kell maradnia azon jogszabályok arányának, amelyeket egy adott ország a közösség döntése ellenére nem érvényesít. A tényleges arány 2,1 százalék körülire tehető, míg Franciaország, Görögország és Portugália esetében a 3 százalékot is meghaladja az elmaradás.

Sok döntést, még mielőtt jönnek az újak

A biztos emlékeztetett, hogy akadnak, akik csökkenteni szeretnék az EU kormányának "méretét" és hatáskörét. Ő azonban úgy véli: a bizottságot inkább erősíteni kellene, ez szolgálná az EU-tagállamok érdekét.

Frits Bolkestein derűlátóan nyilatkozott az EU-bővítés várható hatásairól, szerinte a 2004-es látványos méretű bővítés "második termést" hozhat az uniónak. Ugyanakkor lehetséges veszélyként vetette fel a 25 tagú közösség "felaprózódását". Figyelemre méltó, hogy véleménye szerint az Európai Bizottságnak a bővítési menetrendtől függetlenül egy egész sor vitás törvénytervezetet kellene megtárgyalna a következő félév során - tehát még azelőtt, hogy az újak érdemben érvényesíteni tudnák szándékaikat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!