Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Cáfolja a Tesco, hogy fekete özvegyeket alkalmazna

2002.11.27. 12:12
A hollywoodi stúdióban megrendezett kamu holdraszállás és a nullpontenergia mellett az egyik legnépszerűbb rémhírfajta a bevásárlóközpontban talált mérges pók. A brit Tesco most megzavarta a képet, mert elismerte, hogy három halálos mérgű fekete özvegyet találtak a nála vásárolt áruk között, ugyanakkor cáfolták, hogy szándékosan eresztettek volna életveszélyes nyolclábúakat a szőlőre.
Nem azért találtak fekete özvegyeket a gyümölcsön, mert a Tesco szándékosan használna vegyszerek helyett eleven ragadozókat a szállítmányok védelmében - közölte az áruházlánc szóvivője. A rettegett állatokat három brit asszony találta meg három különböző helyen, de minden esetben szőlővásárlás után. Két példány élt, egy már döglött volt.

Mi a jobb: megfulladni vagy megégni?

Jonathan Church szóvivő elismerte, hogy a vegyi szennyezések minimumra szorítása miatt kemikáliák helyett emberre veszélytelen ragadozó rovarokat és pókokat engednek a gyümölcsraktárakba. Valószínűleg emiatt volt képes elbújni több fekete özvegy a szállítmányok között. A szóvivő határozottan leszögezte, hogy az őrző-védők közé szándékosan nem válogattak mérges pókokat.

Ritka, ám annál kellemetlenebb

A Tesco a biovédekezés miatt figyelmeztette beszállítóit, hogy berakodás előtt gondosan vizsgálják át a gyümölcsöket. Az áruházlánc vizsgálja, hogy pontosan honnan érkezett az a szőlőszállítmány, amelyben az özvegyek elbújtak.

"Ha továbbra is vegyszereznénk a gyümölcsöt, a veszélyes pókok elpusztultak volna - mondta Church. A Tesco szerint a három eset ellenére igen ritka, hogy életveszélyes legyen a szőlővásárlás.

Nálunk cselőpók?

A pókhisztériából Magyarország sem maradt ki, hiszen idén elterjedt, hogy a budaörsi Tescóban pókokat találtak, amelyek szongáriai cselőpóknak bizonyultak.

A fekete özvegy
Latrodectus mactans
A fekete özvegy Észak-Amerika déli részén él, az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Mexikóban, a Karib-szigeteken és Dél-Amerikában is találtak populációkat. A törpepókok (Theridiidae) család legnagyobb termetű tagja. A nőstény 8-10 mm hosszú, fekete színű, hasán jellegzetes piros homokóra-forma látható. A hím 3-4 milliméter hosszú, hasa oldalán vörös és fehér csíkok vannak, a fiatal példányok narancsszínűek, barnák és fehérek.

Nevét onnét kapta, hogy a nőstény párosodás után néha megeszi a hímet. A nőstény testében egyetlen párosodás után egész életére elegendő spermát képes elraktározni. Magányosan élő pók, a nőstény azonban az utódok kikeléséig őrzi a petéket.

Jellegzetes, kusza szövésű, úgynevezett hurokhálót sző a föld közelében, melyben a nőstény fejjel lefele lógva várja áldozatát. A jól látható piros homokóra-jel a ragadozók figyelmeztetését szolgálja. A hím a hálója dús szövésű alagútrészében rejtőzik. Ha megriasztják, elengedi a hálót, a földre esik és halottnak tetteti magát. A hálóba akadó rovarokat mérgével megbénítja, majd körbeszövi, és később elfogyasztja.

A fekete özvegy általában csak önvédelemből csíp, vagy petéit védve. A nőstény nagyobb a hímnél, és mérge is erősebb. A pók idegmérge 15-ször erősebb, mint a csörgökígyó mérge. A tűszúráshoz hasonló csípés után az áldozat erős fájdalmat, végtagzsibbadást érez, belázasodik, szédül, pánikol, esetleg hány. Ha nem kezelik, a marás halálos is lehet, különösen gyerekek és idős emberek esetében. Az ellenszer bevétele után 2-3 nappal nagymértékben javul a beteg állapota, 2-3 hónap alatt pedig teljes a gyógyulás.

Nagyobb termetű, 1-1,5 centis rokona, a Latrodectus tredecimguttatus Dél-Európában a Földközi-tenger vidékén is honos. A nőstények feketék, a hímek és a fiatal nőstények hasán 13 apró piros pötty látható. Marása légzésbénulást, súlyosabb esetben, gyengébb szervezetű egyéneknél akár halált is okozhat, ha nem kezelik ellenméreggel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.