Mária
-6 °C
-2 °C

Csődben a Polaroid

2001.10.15. 11:37
Csődvédelmet kért a Polaroid Corp., miután eladósodott és hónapok óta nem sikerül vevőt találni a vállalatra. Szakértők szerint a cég későn kezdett digitális készülékei fejlesztésébe, túl sok alkalmazottal dolgozott, és a fényképezőgépek iránti keresletet tovább rontotta az amerikai terrortámadások után csökkenő utazási kedv. Elképzelhető, hogy a vállalatot feldarabolják, és így adják el.
A bejelentés nem érte váratlanul a piacot, a cég már három hónapja közölte, hogy nem tud fizetni a kötvénytulajdonosoknak, ezért megkezdődött az egyeztetés a cég eladásáról - közölte a BBC. A vállalat helyzetét tovább rontotta az amerikai terrortámadások utáni keresletzuhanás.

Tizenhárommilliós gyorssegély

A csődbíróság most jóváhagyott egy tizenhárommillió dolláros gyorssegélyt, amivel a cég ki tudja fizetni a legsürgősebb tartozásait, valamint a béreket. A Polaroid teljes adóssága közel egymilliárd dollár, amiből a kötvényadósság mintegy 600 millió. Idén csak a második negyedévben a cég működési vesztesége 52 millió dollár volt. A Polaroid részvényeivel már nem kereskednek a New York-i tőzsdén, kedden 28 centen állt a részvény ára, amely 1997 júliusában még 60 dolláron volt.

Túl sok alkalmazott, keresletcsökkenés

Szakértők szerint a vállalat hanyatlása már az egyórás előhívást kínáló boltok megjelenésével kezdődött, amire csak rátett a digitális kamerák terjedése. A Polaroid későn kezdett saját digitális készülékei fejlesztésébe (2000-ben 13 millióval még rekordot döntött hagyományos gépeinek eladása), miközben túl sok alkalmazottal dolgozott. A kegyelemdöfést a szeptember 11-i támadás, illetve az emiatt csökkenő utazási kedv adta meg. A cégen már az sem segített, hogy idén elbocsátotta alkalmazottai egyharmadát, háromezer embert.

Feldarabolás?

Elképzelhető, hogy a vállalatot feldarabolják, és így értékesítik. A különböző azonosító rendszereket, igazolványokat, biztonsági kártyákat gyártó részlegre már érkezett is egy 33 millió dolláros ajánlat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.