Salamon
7 °C
13 °C

Megmentette egy bank a csődbe ment Polaroidot

2002.06.28. 12:45
A tavaly csődbe jutott patinás Polaroid vállalat maradék koncaiért való harcban egy chicago-i bank szerezte meg az egykor szebb napokat látott vállalat többségi részesedését: a pénzintézet 255 millió dollárt fizet a cégért, emellett 35 százalékos részesedést biztosít a társaság hitelezőinek.
Az amerikai Polaroid film és fényképezőgép-gyártó elfogadta a Bank One leányvállalata, a One Equity Partners ajánlatát, miután megállapodott a cég hitelezőivel, akiket az ajánlattétel során a Deutsche Bank támogatott.

Maratoni árverés

A One Equity eredetileg 265 millió dollárt kínált a csődbe ment cégért, de csak hat százalékos részesedést kínált a hitelezőknek. A Polaroid elfogadta az ajánlatot, azonban árverést kellett szerveznie az ajánlat megerősítésére, amelybe azután a ki nem elégített hitelezők egy csoportja is belépett.

Az árverés végül maratoni hosszúságúra, 15 órásra sikeredett, amelynek végén a hitelezők végül is 35 százalékos részesedést szereztek a megtépázott tekintélyű Polaroidban. Az új tulajdonosok felügyelete alatt a vállalat várhatóan a jövő hónapban kikerül a csődeljárás alól.

Zuhanórepülés szeptember 11. után

A Polaroidot 1937-ben alapították, és egykoron a legsikeresebb amerikai vállalatok közé számított. A vállalat hanyatlása már az egyórás előhívást kínáló boltok megjelenésével kezdődött, amire csak rátett a digitális kamerák terjedése. A Polaroid későn kezdett saját digitális készülékei fejlesztésébe, miközben túl sok alkalmazottal dolgozott.

A kegyelemdöfést a szeptember 11-i támadás miatt csökkenő utazási kedv adta meg. A Polaroidon ekkor már az sem segített, hogy elbocsátotta alkalmazottai egyharmadát: tavaly októberben a cég csődvédelmet kért, hónapok óta nem sikerül vevőt találni a vállalatra.

Az elnök jutalma

A csődeljárás megkezdését követően nagy felzúdulást váltott ki a cég dolgozóinak körében, hogy a Polaroid Corp. elnöke, Gary DiCamillo összesen két és félmillió dollárnyi fizetést és jutalmat vett fel azelőtt, hogy a cég csődvédelmet kért. A dolgozók eközben nemhogy végkielégítést nem kaptak, de még a nyugdíjalapba került pénzük is elveszett.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.