Ambrus
-7 °C
3 °C

Csökkents kamatot, vagy én csökkentem a fizetésedet!

2001.11.05. 15:23
A lengyel jegybank vezetőinek több mint 60 százalékos bércsökkentéséről alkotott határozattervezetet az új lengyel kormány egyik pártja.
A koalíció kisebbik pártja, a Munka Uniója által most véglegesített tervezet a havi 6300 dollárnak megfelelő jelenlegi szintről 2450 dollárra csökkentené a monetáris tanács tagjainak fizetését, a bankelnöki bér pedig 10700 dollárról 3150 dollárra zsugorodna.

Miért keresnének többet, mint a pénzügyminiszter?

A Munka Uniójának egyik vezetője a Reutersnek hétfőn azt mondta, hogy a tervezet egy szintre hozná a bankelnök és a banktanácsi tagok fizetését a pénzügyminiszterével, illetve helyetteséivel.

Leszek Miller miniszterelnök hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak maga is azt mondta: a jegybank vezetőinek bére túl magas, s törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy ezek a fizetések "ne idegesítsék a társadalmat".

Az autonómiájukat nem csorbítjuk, csak a fizetésüket

A nemrég hivatalba lépett új lengyel kormány részéről rendkívül erős nyomás nehezedik a pénzpolitikai tanácsra a kamatcsökkentés érdekében. A Baloldali Demokratikus Szövetség és a Lengyel Parasztpárt koalíciós szerződésébe is bekerült, hogy a kormány számít a testület támogatására a gazdasági válsághelyzet leküzdésében, és nagyobb felelősséget vár el tőle az ország gazdasági fejlődéséért.

Leszek Miller kormányfő többször keményen bírálta és figyelmeztette a pénzpolitikai tanácsot, hogy amennyiben az ellenszegül a kamatcsökkentési várakozásoknak, a koalíciós pártok kezdeményezni fogják a jegybanki törvény módosítását.

Miller hétfői nyilatkozatában mindazonáltal azt mondta, hogy nem támogatja a jegybank autonómiájának csorbítását, amit a kisebb pártok szeretnének. A miniszterelnök szerint nincs is meg a kellő többség a parlamentben ahhoz, hogy a központi bank alkotmányosan rögzített függetlenségének korlátozását meg lehessen szavaztatni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.