Ákos, Bátor
1 °C
12 °C

Micimackó boldogtalan 75. születésnapja

2001.10.14. 09:52
Hetvenöt éve, 1926. október 14-én jelent meg a Methuen kiadó gondozásában Alan Alexander Milne felnőtteknek írt mesekönyve, a Micimackó.
Micimackó ügyeit figyelemmel kísérő sorozatunk újabb darabját, melyben a hagyományoktól eltérően csak érintőlegesen esik szó üzletről, azzal a lehangoló hírrel kell kezdenünk, hogy a Londontól 30 kilométerre délre fekvő Hartfield falucska lakossága gyakorlatilag nem kívánatos személynek minősítette az október 14-én 75. születésnapját betöltő mackót.

Milne, Cristopher és Micimackó
Az Ashdown erdő rémei, a Micimackó-imitátorok

A faluban, ahol Milne - felesége, fia, valamint egy teddy mackó és a londoni állatkert fekete medvéje közreműködésével - megálmodta a nagy vadászt, felfedezőt és költőt, a lakosság a Micimackó-imitátor kirándulók miatt fordult híres szülöttje ellen.

A fiktív világok természetére kevéssé fogékony és a felfedezésre váró Nyugati- és Keleti-sarkról mit sem tudó természetjáró-felfedezők ugyanis minden évben tömegével lepik el a falucska melletti Ashdown erdőt - mesebeli nevén Százholdas pagonyt -, hogy megismételjék Micimackó szívükhöz közel álló haditetteit, illetve végigjárják azokat a helyeket, ahol kalandjai során megfordult, mielőtt Christopher Robinnal együtt nyoma veszett a Csodálatos Völgyben.

Micimackó, az erdő megmentője
Christopher Milne az 1970-es években Micimackó segédletével megmentette az Ashdown erdőt. Ellenfelük a British Petrol volt, mely szerette volna kitermelni az egykori királyi vadászati terület alatt található olajkincset.

A Mackó-imitátorokkal többek között az a baj, hogy a Karinthy Frigyes által Micimackó-vízipólónak magyarított játékhoz a híres fahíd körüli fákról szüretelik a botocskákat, majd a híd egyik oldalán a vízbe dobják, és átszellemült arccal várják, kié tűnik fel előbb a másik oldalon.

"Olyan sok ember jön ide Micimackó miatt, hogy a lakosság úgy érzi, a látogatók elárasztják a falut. Egyedül a hidat évente 67 ezren látogatják meg, és a környező fákról letördelik az ágakat" - panaszolja Nicola Sutherland, a tanács turisztikai hivatalnoka.

A megtagadott medve

"Micimackó-ellenesség uralkodott el a régióban." - fedte fel a szomorú valóságot a CNN-nek nyilatkozva Simon Kerr, Hartfield egyik polgára. A közhangulatot hatására a Wealdeni Területi Tanács a közelmúltban felmérést végzett, melynek eredménye azt mutatta, a helyi lakosok úgy érzik, hogy háttérbe kell szorítani a település Micimackóhoz fűződő kapcsolatait.

A népakaratnak engedelmeskedve a tanács weboldaláról egy kivétellel eltávolíttatta az összes Micimackóra vonatkozó utalást. "Persze nem tudjuk megakadályozni, hogy az emberek ide jöjjenek, annyit tehetünk, hogy jelentéktelen eseménynek tüntetjük fel az évfordulót" - számolt be az ünnepi előkészületekről Nicola Sutherland.

A falu szégyene, aki lepaktált Hollywooddal

A lakosságnak annyira elege van a turistákból, hogy a környéken csupán egyetlen olyan vállalkozás található, mely giccses holmikat árul a kifinomult látogatóknak, mégpedig a Hartfield központjában található Pooh Corner Limited. A tulajdonos Mike Ridley még arra is hajlandó volt, hogy egy másfél méteres Disney-féle Micimackóval pózoljon az AP fotóriporterének, aki a CNN újságírójával látogatott a faluba.

A második kanadai gyalogezred kabalamedvéje

Christopher és Winnie az állatkertben
Colebourn hadnagy, mielőtt elment volna háborúzni, hosszú távra kölcsön adta a londoni állatkertnek a medvét. Christopher Milne ötéves korában találkozott először Winnie-vel, és - mint az állatkert fotókiállításának egyik büszkesége is bizonyítja - szívesen töltötte idejét a ketrecben a medvelány etetésével. A háború után hazafelé tartó Colebourn kapitány 1919 decemberében hivatalosan az állatkertnek adományozta kedvencét.
Míg Hartfield lakossága elhatárolódik híres szülöttétől, a kanadai White River büszkén felvállalná Micimackót, ha lenne annyira csekély értelmű, hogy Észak-Amerikába emigráljon. Christopher Milne ugyanis egy kanadai származású fekete medve miatt nevezte el Winnie-nek korábban Edward medve néven nyúzott játékmackóját, melyet első születésnapjára vettek neki szülei a Harrod's áruházban.

Harry Colebourn, a második kanadai gyalogezred hadnagya, mielőtt Londonon keresztül a franciaországi hadszíntérre vezényelték volna, 1914 augusztusában egy helyi vadásztól 20 dollárért vásárolt egy kis feketemedve-lányt, akit szülővárosa után Winniepegnek, röviden Winnie-nek nevezett el.

White River büszke lakossága augusztusban az éves fesztiválon már megünnepelte az adásvétel évfordulóját, sőt a hollywoodi megjelenési forma felelősétől, a Disney-től még arra is engedélyt szerzett, hogy szobrot állítson Micimackó nagyobb dicsőségére.

Üzletet szimatol az Egmont Books és a Disney

De gustibus non est disputandum
Milne világ életében rajongója volt a Disney-nek, így felesége, Daphne 1961-ben eladta a megfilmesítési jogokat a vállalatnak, Walt Disney lányainak nagy örömére. Christopher Milne soha egy jó szót nem ejtett a gyár produkcióiról, anyja azonban meg volt elégedve az eredménnyel, s biztosította a közvéleményt az 1956 januárjában elhunyt Milne tetszéséről is.

A Micimackó és a Micimackó kuckója kiadási jogaival rendelkező brit Egmont Books, valamint a megfilmesítési jogokkal rendelkező amerikai Disney persze felkészült a születésnapra. A könyvkiadó új válogatással és egy nem működő ünnepi webszájttal állt elő.

A Walt Disney pedig - mely a közelmúltban fizetett 350 millió dollárt az örökösöknek a Micimackó személyéhez fűződő jogainak kiterjesztéséért - versenyt indított a két legnagyobb brit mackórajongó felleléséért. A győztesek jutalma magért beszél: egy felolvasóest meglátogatása, egy vacsora a Planet Hollywoodban és egy utazás a párizsi Disneylandbe.

Shephard bácsi modelljét széttépte egy kutya

Akik másként emlékeznek Micimackó küllemére - melybe a mackónak szintén nem volt beleszólása, állítja az Index fiktív létezők autonómiájáért küzdő újságírója - hétfőn gyűlnek össze egy születésnapi ünnepségre Ernest Shephard egykori guilfordi műtermében.

Az eredeti játékállatok

A Punch Magazin grafikusának rajzait azonban nem Christopher Milne Winnie the Pooh-ja ihlette, hanem saját fiának, Grahamnek Growler névre hallgató játékmackója, mely évekkel később egy montreáli kertben alulmaradt egy skót juhásszal vívott küzdelemben.

Christopher mackója sosem járt a pagonyban

Micimackó boldogtalan gazdája
Mivel Milne sohasem olvasta fel történeteit és verseit fiának, joggal tételezzük fel, hogy sem a kis Christopher, sem pedig Winnie the Pooh nevű mackója nem járt a Százholdas pagonyban, legfeljebb az Ashdown erdőben, amikor dadusával, akivel a szülőknél tett napi három látogatás között az idejét töltötte, a Cotchfield farmról besétált Felső-Hartfieldbe édességet várárolni.

Christopher Milne eredeti - a J.K. Farnell játékgyárban készült - Micimackója barátaival együtt 1947-ben az Egyesült Államokba utazott, ahol Milne amerikai kiadója, a Dutton Publishing szervezésében 10 éven keresztül turnézott az országban.

Ezt követően 30 éven át a Dutton New York-i irodájában laktak, végül 1987 szeptemberében a New York-i városi könyvtár központi gyerekszobájába kerültek, és azóta is ott üldögélnek egy üvegablakú szobában mozdulatlanul.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!