Ágnes
-11 °C
-4 °C

Leállhat a privatizáció Szlovákiában

2006.02.08. 07:45
Esett a korona árfolyama és felborulóban a március végéig tervezett privatizációs ütemterv, miután a kormánykoalícióból kilépett a Kereszténydemokrata Mozgalom.
Az eleve kisebbségben lévő és csak a független képviselők támogatásával felszínen maradó Dzurinda-kormány a kereszténydemokrata KDH kiválásával abszolút kisebbségi helyzetbe (a 150 képviselőből csak 53-mal rendelkezik) került. A KDH kedden visszahívta három miniszterét a kormányból, a pártelnök Pavol Hrusovsky lemondott a parlament elnöki tisztségéből, és ezt a pozíciót Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke tölti be. Eredetileg szeptember végére tervezték a parlamenti választásokat, azonban most úgy tűnik, hogy júniusra előrehozzák az időpontot - legalábbis Mikulás Dzurinda miniszterelnök emellett érvel.

Ha a pártelnökök megállapodnak az új időpontban, akkor a kormány több privatizációval kapcsolatos döntést már nem hoz - közölte Dzurinda, viszont a már jóváhagyott döntéseket ez nem érinti. Ebből adódóan a pozsonyi és a kassai reptér magánosítása már lezártnak tekinthető, viszont a ZSSK Cargo vasúti teherfuvarozó eladásának most finiselő folyamata leállhat, különösen mert a repülőterek magánosításához hasonlóan a Cargo privatizációja körül is problémák vannak. A privatizációs tanácsadó például az a CA-IB társaság, amely a Bank Austria Creditanstaltcsoportba tartozik. Ez a bank kíván ugyanakkor hitelt folyósítani a privatizáció egyik résztvevőjének, a Rail Cargo Austriának.

A júniusi választás azt jelenti, hogy a repterek eladása mellett csak az az ügylet nem áll le, amelyben a Slovenské Elektrárne (SE) szlovák villamos művek 66 százalékát veszi meg az olasz Enel. A hat városi távhőszolgáltató, a regionális áramszolgáltatók kisebbségi részvénycsomagja, valamint néhány autóbusz-társaság értékesítésének terve már valószínűleg dugába dől. A politikai válság kellemetlen a devizapiacok számára is, a korona a bizonytalanságra például gyengüléssel reagált: egy nap leforgása alatt 1 százalékkal gyengült az euróhoz képest, kedden reggel 37,70 korona/euró kurzusnál érte el a mélypontját, ám délután már 37,550 korona/euróra erősödött, sőt az előrehozott választások lehetőségére sem reagált. A Slovenská Sporitelna takarékpénztár állásfoglalásában leszögezte, hogy a gazdaság szempontjából a legsúlyosabb következmény a privatizációs folyamat leállítása. Egyébként úgy tűnik, más komolyabb gazdasági következménye nem lesz a történteknek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.