Emánuel
4 °C
12 °C

Készül a légitársaságok feketelistája

2005.12.05. 15:11
A tervek szerint az új szabályok várhatóan 2006 elején lépnek életbe, miután az EU valamennyi tagországa értesíti a bizottságot arról, hogy melyik légitársaság számára tiltaná be a közlekedést országa területén.
Az Európai Unió közlekedési miniszterei hétfőn jóváhagyták azt e tervet, hogy a tagországok állítsanak össze listát azokról az unió területén közlekedő légitársaságokról, amelyeket nem tartanak biztonságosnak. A tervek szerint az új szabályok várhatóan 2006 elején lépnek életbe, miután az EU valamennyi tagországa értesíti a bizottságot arról, hogy melyik légitársaság számára tiltaná be a közlekedést országa területén. Ezt követően az Európai Bizottság összeállítja a fekete listát egységes kritériumok alapján.

Az szabályozás kérdése hangsúlyosabban az idén februárban merült fel, amikor egy Boeing 737-es lezuhant, és a szerencsétlenségben 148-an vesztették életüket. A kérdés azonban igazán augusztusban került előtérbe, miután előbb a görög Helios társaság gépe zuhant le Athén közelében (a tragédiának 121 áldozata volt), majd pár nappal később egy többségében európai utasokat szállító West Caribbean gép Venezuálában (152 halott). A szabályozást illetően abban a kezdetektől egyetértés volt, hogy -- ahogy az USA-ban már hosszabb ideje -- az interneten tegyék közzé a hivatalosan "nem biztonságos" társaságok listáját. Erre azok a légitársaságok kerülnének fel, melyeket valamely ország hatóságai elmarasztaltak valamilyen hiányosság miatt. A szabályozásnak több tagállam is elébe ment, előbb Nagy-Brittania, majd napokkal később Franciaország és Belgium is közzétette a kitiltott társaságok listáját, most azonban a miniszterek döntése alapján egységes szabályozást alakítanak ki, majd az ennek alapján kiszűrt társaságoket egységes honlapon teszik közzé.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!