Judit
-2 °C
8 °C

Kormánypénzt várnak a légitársaságok

2001.09.17. 11:07
A megroggyant amerikai légitársaságok 10-20 milliárd dollár közötti kormánysegélyre várnak. Közben felmerült, hogy a biztonsági előírások betartatását nem maguk a cégek, hanem valamilyen kormányszerv ellenőrizze.
"Az európai országokban a biztonsági előírások betartatása a kormányok felelőssége" - pedzegette Leo F. Mullin, a Delta Air Lines elnöke az ABC televízióban. Norman Y. Mineta közlekedési miniszter a hétvégén jelentette be, hogy két szakértői csoportot állított fel, amelyek a biztonság megteremtéséhez szükséges lépésekre tesznek javaslatot. A légitársaságok vezetői a héten találkoznak Minetával.

A repülős cégek közvetlen pénzügyi segélyre, olcsó hitelekre és adókönnyítésekre számítanak, ezen kívül el szeretnék érni, hogy a terrorista támadással kapcsolatos perekben a kormány vállaja át helyettük a biztosítási felelősséget.

Miért éppen a repülők?

Emlékezetes, hogy a Kongresszus szombaton visszadobott egy olyan javaslatot, amely 2,5 milliárd dollár azonnali segélyt és 12,5 milliárdnyi hitelgaranciát nyújtott volna a légitársaságoknak. Az elutasítást azzal indokolták, hogy milyen alapon emelnének ki egyetlen iparágat a sok közül, melyeket negatívan érintettek az események.

Napi 30 milliót bukik a Continental

Gordon Bethune, a Continental elnöke szerint cége segély nélkül októberre csődbe megy. A vállalat 12 ezer dolgozóját bocsátja el, mivel a menetrendhez képest feleannyi járattal és 55 százalékos kihasználtsággal napi 30 millió dollárt veszít. A kilenc legnagyobb amerikai perülős cég napi kiesett bevételét John Heimlich, a Légiközlekedési Szövetség igazgatója 100 és 250 millió dollár közé teszi.

A Delta Airlines célja, hogy péntekre az ilyenkor szokásos járatmennyiség háromnegyedét elindíthassa. A United, a Nothwest és az American Airlines 80 százalékot szeretnének elérni. A Midway a múlt héten csődbe ment.

Vegyenek vissza, mielőtt kérnek

Az események nem hatották meg annyira Fritz Hollings-t, a Szenátus Kereskedelmi Bizottságának elnökét, aki kijelentette, hogy a segélyért való folyamodás előtt a nagy légitársaságok csökkenthetnék vezetőik hatalmas fizetését és feladhatnák a komoly repterek "monopolisztikus ellenőrzésével". "A légitársaságok már jóval a támadások előtt azt mondták, hogy csődhelyzetben vannak, miközben menedzsereiknek 120 millió dolláros javadalmazást adtak".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.