Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Nagyon drága lett a régiós bankvásárlás

2006.10.17. 07:34
A bankok a nettó profitszintjükhöz képest 75-szörös szorzóval kelnek el a szektorban - derül ki a KPMG elemzéséből. A még eladásra váró bankok jelentős része olyan pénzintézet, mely már nem kelti fel a potenciális befektetők érdeklődését.

Hihetetlenül megdrágult a bankvásárlás Kelet- és Kelet-Közép-Európában - derül ki a KPMG elemzéséből. Mint azt Simonyi Tamás, a szervezet kelet- és kelet-közép-európai pénzügyi szektoráért felelős igazgatója elmondta, az idén eddig lezárult bankvásárlási tranzakciók átlagos könyvértéke 4,79 százalék volt, ami, összevetve a 2003-2006 közötti időszak 3,32 százalékos átlagos értékével, kiugróan magasnak számít. A bankok a nettó profitszintjükhöz képest 75-szörös szorzóval kelnek el a szektorban.

A régióban ugyanakkor nem tőkét, hanem inkább eszközállományt vásárolnak a bankok - véli Simonyi, aki szerint a 12 százalék feletti tőkemegfelelési mutatóval büszkélkedő bankoknak a magas tőkésítettségét már nem igazán fizetik ki a vásárlók. A szakember szerint ugyanakkor az idei év után nem folytatódik ez a tendencia: az eladásra váró 12-18 bank java része olyan kis pénzintézet lesz, amely már nem igazán kelti fel a potenciális befektetők érdeklődését.

Ráadásul a várt tranzakciók egy része olyan piacokat érint majd, mint Lengyelország, ahol egy kis piaci részesedés megvásárlásával felvállalt aránytalanul nagy munkabefektetés aligha éri meg. Az ugyanakkor bizonyos, hogy a rendkívül kedvező árak, illetve a bankpiaci fejlesztések hihetetlen nagy tőkeigénye miatt az elkövetkező két-három évben az állami kézben lévő bankokat értékesítik tulajdonosaik - véli az igazgató. A régió bankpiacán a változások más miatt is borítékolhatóak.

A 860 milliárd eurós eszközállománnyal bíró kelet- és kelet-közép-európai bankpiac jelenleg harmadát adja Oroszország, holott méreténél fogva sokkal nagyobb potenciál rejlik benne. Az EU-hoz csatlakozott országok éllovasa Lengyelország, a maga 20 százalékos piaci erejével, ám az ország mérete alapján látható, hogy a lengyel bankszektor is elmarad fejlettségben a teljes régió eszközállományának 10 százalékát biztosító Cseh- és 8 százalékát adó Magyarországtól.

A KPMG számításai szerint a kelet- és kelet-közép-európai hitelpiac 2013-ig éves szinten átlagosan 11,4 százalékos mértékben bővül. A vezető szerepet Lengyelország és Szlovákia viheti, 14 százalékot meghaladó növekedéssel, a viszonylag magas GDP-arányos hitelnagysággal bíró Magyarországon az éves átlagos hitelállomány-bővülés 8,3 százalékos lesz 2013-ig a KPMG szerint, amivel a hitelportfólió 46 milliárd euróról 87 milliárdra nő majd hazánkban.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!