Auguszta
5 °C
22 °C

Ki akarják szűrni a génszennyezett amerikai rizst

2006.10.20. 07:40
A jövőben a hosszú szemű hántolt rizs minden szállítmányát ellenőrizzék, amely az Egyesült Államokból az EU-tagállamokba érkezik, nem tartalmaz-e génmanipulált terméket - fogja javasolni az Európai Bizottság az illetékes brüsszeli hatóság hétfői ülésén, azt követően, hogy az Egyesült Államokkal nem vezettek eredményre a tárgyalások a genetikailag módosított magok közös szűréséről.

Az uniós ellenőrzésnek ott kell történnie, ahol a rizs az EU területére érkezik, függetlenül a rendeltetési helytől, és az intézkedés - vagy ha úgy tetszik, szankció - anyagi következményei az exportőrt terhelik.

A "rizsháború" augusztus végén tört ki, amikor az amerikai hatóságok elismerték, hogy a német Bayer Crop Science által kikísérletezett, de engedéllyel nem rendelkező LLRICE601 rizsre akadtak egy szállítmányban. Az EU akkor Washington felelősségévé tette, hogy az EU-ba irányuló export ne tartalmazza a szóban forgó fajtát. Ennek ellenére a múlt hónapban Belgiumban és Hollandiában is megjelent a "szennyezett" termék, amelyről kiderült, hogy a Rotterdam kikötőjébe érkezett 20 ezer tonnás amerikai szállítmányból származik.

ranciaországban, Svédországban és Németországban is génmanipulált rizst találtak, ám az nem a rotterdami fuvarból került a piacra. A Washingtonnal folytatott tárgyalások eredménytelensége után Brüsszel most az ellenőrzés szigorítását kezdeményezi - ezt kell a tagállamok képviselőiből álló állandó bizottságnak megerősítenie hétfőn. Az EB hangsúlyozza, hogy az LLRICE601 nem jelent egészségügyi kockázatot, ám az uniós piacra csak engedélyezett gmo-termék kerülhet.

Tavaly az unió kétszázezer tonnányi hosszú szemű hántolt rizst importált az Egyesült Államokból, amelynek piaci értéke meghaladta az 52 millió eurót.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.