Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Csend huszonnégy cd-n háromszáz fontért

2001.10.24. 15:46
Egy brit művész annyira felháborodott azon, hogy az amerikai rádióadók a reklámidő növelése érdekében minden apró szünetet kiszerkesztenek adásaikból, hogy úgy döntött: 24 cd-s csendkollekciót állít össze. A gyűjtemény ára háromszáz font (nagyjából százhúszezer forint) lesz.
Matt Rogalsky december 12-én huszonnégy órán keresztül figyeli majd a BBC Radio 4 adását egy speciális szoftver segítségével - közölte a Reuters. A program minden apró szünetet (a szavak közötti csöndeket is beleértve) felvesz; a gyűjtemény egy-egy lemezén egy-egy óra csendjei lesznek hallhatók. A művész szerint megbecsülhetetlen, hogy egy órányi adásból mennyi csendet lehet összeszedni.

Megmenteni a csendet

Rogalsky akkor döntött a csend-kollekció összeállítása mellett, mikor egy újságcikkben arról olvasott, hogy Amerikában a rádióadók gyakran kiszerkesztik ezeket a rövid szüneteket, hogy több idő maradjon a reklámoknak.

Zajos csend

"Ezek a csendek nem teljesen némák - áll a művész közleményében -, hiszen a szünetek tele vannak apró, egyébként alig észlelhető zajokkal." A teljes mű címe "S". Az elnevezés egy száz évvel ezelőtti eseményre utal: 1901. december 12-én vette Guglielmo Marconi az első transzatlanti adást - a jel három darab s hangból állt.

Csak gyűjtőknek

Rogalsky tervei szerint összesen huszonnégy darab másolatot készít gyűjtőknek, darabonként háromszáz fontért. A projekt honlapja szerint a gyűjteményben a cd-k mellett megtalálhatók lesznek a részletes technikai lírások is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.