Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Befektetési célpont lett Románia

2005.02.25. 08:40
A MOL és az OTP a legnagyobb magyar befektetők Romániában, a magyar tőke ezzel együtt is csak a 12. helyen áll a külföldi tőkebeáramlást összegző kimutatásokban.
Románia legnagyobb tőkebefektetőjének jelenleg Hollandia számít, az országban befektetett tőke mintegy 18 százaléka innen származik. A főleg a fuvarozásban érdekelt hollandokat a görögök és a franciák (11,4 százalék), a telekvásárlásban élen járó olaszok (7,8 százalék), a németek és az osztrákok követik, utóbbiak szerepe az OMV-nek a Petrom kőolajtársaság felvásárlása révén jelentős.

Magyarok a 12. helyen

Jelenleg 5010 magyar tőkeérdekeltségű céget tartanak nyilván Romániában, darabszámra - Hollandia, Görögország, Olaszország, Franciaország és Ausztria után - Magyarország a 7. legnagyobb befektető a szomszédos országban. Noha hivatalos adatok szerint a bejegyzett magyar cégek törzstőkéje 347,07 millió dollárra rúg, becslések szerint a ténylegesen befektetett össztőke értéke eléri a 740 millió dollárt: ebben a rangsorban Magyarország a 12. helyen áll. (Összehasonlításképp: Magyarországon 6010 romániai vállalkozást jegyeznek, 50-55 millió dolláros jegyzett tőkével).

Az ITD Hungary adatai szerint 2004-ben a legjelentősebb magyar új tőkebefektetés Romániában az OTP-Robank ügylet és a Mol akvizíciója, a romániai Shell-hálózat felvásárlása volt. Tavaly ugyanakkor összesen 674 új cég bejegyzésére került sor magyar tőkerészvétellel. A legnagyobb magyar tőkebefektetőnek ma is a Mol számít Romániában (mintegy 105 millió dolláros tőkeapporttal), őt követi az OTP Bank Rt. (66,1 millió dollár), a Zalakerámia Rt. (20 millió dollár), a Richter Gedeon Rt. (18 millió dollár) és a Dunapack Rt. (8,5 millió dollár).

Magyarország számára fontos partner Románia. Ezt az is jelzi, hogy októberben közös magyar-román kormányülést tartanak, amelynek előkészítéséről folytatott megbeszélést szerdán Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes. Romániának pedig fontos Magyarország politikai és szakmai támogatása az ország uniós csatlakozásánál; ez elsősorban a jog, a környezetvédelem és az infrastruktúra területét érinti - mondta Markó. Baráth szerint magyar érdek is, hogy Románia minél előbb az EU teljes jogú tagja legyen, az együttműködést pedig a kutatás-fejlesztésre és az oktatásra is ki kell terjeszteni. A múlt évben Románia 4,1 milliárd euró közvetlen tőkebefektetést vonzott, míg Magyarországra mintegy 3,5 milliárd euró értékű működőtőke érkezett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.