Árpád
-1 °C
9 °C

A korlátozások ellenére is jönnének a romániai munkavállalók

2006.10.17. 07:46
Ha Magyarország teljesen megnyitná a munkaerőpiacát, akkor 100-150 ezren települnének át, mert csábítja őket a magasabb kereset lehetősége. Magyarország korlátozná az új tagok munkavállalását.

A romániai átlagbér 234 euró, ami fele a magyarországinak, bár az utóbbi években a bérek gyorsan emelkednek, mert bizonyos szakmákban már ott is munkaerőhiány van. Egy román kutatóintézet szerint ha Magyarország teljesen megnyitná a munkaerőpiacát, akkor 100-150 ezren települnének át, mert csábítja őket a magasabb kereset lehetősége.

Keleti szomszédunk munkavállalóinak célországai között Magyarország a negyedik helyen szerepel Olaszország, Spanyolország és Németország után, becslések szerint akár 80-100 ezer is lehet az itt dolgozók száma. Sok a feketén foglalkoztatott, mert a statisztikák ennél jóval kisebb létszámot tartalmaznak: mindössze 32 ezren rendelkeznek munkavállalási engedéllyel. A tömeges áttelepülést akadályozná meg a Szociális és Családügyi Minisztérium azzal, hogy csak részlegesen nyitná meg a munkaerőpiacot a román és bolgár állampolgárok előtt.

A munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban (élelmiszeripar, textilipar, építőipar, egészségügy) és szakmákban engedély nélkül vállalhatnának munkát az újonnan csatlakozó országok állampolgárai. Azokon a területeken, ahol túlkínálat van, vagy azokban a régiókban, ahol nagy a munkanélküliség, maradnának a jelenleg érvényes szabályok, vagyis a magyar cégeknek továbbra is meg kell indokolniuk, ha külföldi munkavállalót alkalmaznak egy magyar helyett.

A korlátozás két évig biztosan életben maradna, de a kormány félévente felülvizsgálná, hogy melyek a hiányszakmák és munkaerőhiánnyal küzdő ágazatok, és az eredményeknek megfelelően felülírnák a szabályozást. A kormány szándékai szerint a külföldiek munkavállalását fokozottan nyomon követnék, vagyis a szabadon munkát vállaló román és bolgár állampolgárok foglalkoztatását is be kell majd jelenteniük a magyar cégeknek. A regisztráció elmulasztását komoly szankciókkal torolnák meg, sőt elrettentő méretű büntetésekre is számíthatnának a szabálytalan cégek.

A korlátozás még így is kijátszható, ugyanis a szolgáltatások szabad áramlása miatt a romániai munkaerő-kölcsönzők Magyarországon is megjelenhetnek. A magyar munkavállalók például csak nehezen tudnak a kikölcsönzött szlovákiai dolgozókkal versenyezni. A román bérszínvonal, a munkabért terhelő adók alacsonyabbak, így kevesebb pénzért is szívesen jönnének át dolgozni: a munkaerő-kölcsönző cég és a náluk állományban lévő munkavállalók Romániában fizetnének adót, így a magyar állam sem járna jól, mert elesne az adóbevételektől.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.