Miklós
-7 °C
2 °C

Kínában a pénzt is karanténba zárják

2003.04.30. 12:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Az atípusostüdőgyulladás-járvány megfékezésének érdekében a kínai bankok megkezdték a bankjegyek fertőtlenítését, illetve karanténba zárását.
A kínai központi bank és a kereskedelmi bankok ezentúl karanténba zárják a "gyanús" bankjegyeket, közölte a BBC a China Daily-re hivatkozva. Azt nem tudni pontosan, mitől válik a pénz gyanússá, de az érintett bankjegyeket fertőtlenítik, majd a biztonság kedvéért 24 órára kivonják a forgalomból - szakértők szerint ugyanis ennyi ideig maradhat élve a vírus a pénz felületén.

Ne menjenek bankba

Az Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) szóvivője bejelentette, hogy a bankautomatákat is fertőtlenítik. A szóvivő arra kérte a bank ügyfeleit, hogy készpénz helyett, ahol lehet, használjanak bankkártyát, pénzügyeiket intézzék telefonon, és lehetőleg a bankfiókokat is kerüljék el.

Új bankjegyek és hitel

Arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy a SARS-vírus a pénz útján terjedne, tette hozzá a China Daily. A központi bank a kieső használt bankjegyek pótlására újakat bocsát ki. A bank emellett felszólította a pénzintézeteket, hogy szükség esetén nyújtsanak hitelt a gyógyszergyártó és gyógyászati eszközöket előállító vállalatoknak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!