Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

A divatot és a repülést is fenyegeti a járvány

2003.04.14. 11:23
A világgazdaság újabb szereplői ijedtek meg a SARS-járványtól: az ázsiai tüdőgyulladás problémákat okozhat az amerikai divatiparnak, a hongkongi Cathay Pacific légitársaság árfolyama pedig máris lezuhant, mert a cég járatainak teljes leállítására kényszerülhet a fertőzés miatt.
Megszűnt a közvetlen, személyes kapcsolat az amerikai divatcégek általában New York-ban található központjai és az ázsiai textilgyárak között, ami elemzők szerint nehéz helyzetbe hozhatja a ruhaforgalmazókat, hiába intézhetők az ügyek elvileg telefonon és interneten is.

Bár eddig a pillanatig a járvány nem okozott fennakadást, az amerikai vállalkozások igen sebezhetőek: a legnagyobb szupermarketláncokat ruhával ellátó Kellwood termékeinek például 70 százaléka Ázsiában készül.

Nincs kontroll

A probléma az, hogy mivel az amerikaiak nem utaznak Hongkongba, Kínába, Szingapúrba és Vietnamba, nem tudják ellenőrizni az újabb modellek minőségét és részleteit. A Gap például eddig egész minőségellenőrző csoportokat küldött a kínai gyárakba, amelyek igen olcsóak, ám a termékeik emiatt néha gyatra minőségűek.

Ami nem ázsiai, az drágább

Ha akadozni kezdene a termelés a járvány miatt, a bevált modellek sem fognak érkezni, de ez a divatcégek legrosszabb, szélsőséges forgatókönyve. Szakértők szerint a termelés áthelyezése Ázsiából mondjuk Latin-Amerikába jelentősen megdrágítaná a ruhákat az egész világon.

Alig repülnek

A hongkongi Cathay Pacific légitársaság közvetlenebbül is megszenvedi a járványt: részvényeinek árfolyama hétfőn 17 hónapos mélypontra süllyedt, miután a cég megpendítette, hogy ha a kór továbbra is elriasztja az utasokat, akár járatainak leállítására is kényszerülhet. Már így is törölték járataik 42 százalékát. A hír egy belső dokumentumból szivárgott ki, magával rántva a mélybe számos más ázsiai konkurens, így a Singapore Airlines, a China Southern Airlines és az EVA Airways árfolyamát is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.