Piroska
-10 °C
1 °C

Hazudott a Shell

2004.04.21. 14:17
Tudatosan hallgatták el a Shell vezetői, hogy 2002 óta csökkent a társaság olajkészlete - tárta fel egy független jelentés. A hírek azután kerültek napvilágra, amikor már a harmadik vezető beosztásban lévő vezető távozott a cégtől nagyon rövid idő alatt.
A Shell olajtársaság vezetői tudatosan hallgatták el jelentéseikben, hogy már 2002 óta igencsak megcsappant a társaság kőolaj- és földgázkészlete. Mindez egy hétfőn nyilvánosságra hozott független jelentésből derült ki.

Kirugások

A hírek azután kerültek napvilágra, miután a társaság ismét, immár harmadszor bejelentette, hogy kevesebb az olajkészlete az ismertnél, illetve amikor már a harmadik vezető beosztásban lévő vezetőt, Judy Boynton is kirugták a cégtől - sokkolva ezzel a befektetőket.

A Shell háromszáz millió hordóval több olajkészletet tüntetett fel jelentésében 2002-ben, és további készázmillióval többet 2003-ban - írja a Reuters. Az ügy miatt március elején távozott Sir Phil Watts, a csoport elnöke, valamint Walter van der Vijver, a kőolaj- és fölgázüzletág vezetője.

Leminősítés

Mindezek miatt a Standard & Poor's leminősítette a Shellt. A Shell-botrány január 9-én robbant ki, amikor a társaság bejelentette, hogy az elkönyveltnél húsz százalékkal kevesebb tartalékkal rendelkezik.

A Royal Dutch/Shell mintegy 70 millió dollárért (közel 15 milliárd forintért) adná el a Romániában még meglévő 58 töltőállomását - írja a Napi Online. A brit-holland olajcég tavaly júliusban épp a Molnak adta el 23 kútját. A román pénzügyi lap értesülései szerint a Shell azért szabadulna meg a kutaktól, mert a részlegesen liberalizált piacon nem tudja tovább emelni az árakat, hogy növelje bevételét és hasznát.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!