Ambrus
-7 °C
3 °C

A skótok kezdik megszeretni az eurót

2002.07.10. 09:38
Kapcsolódó cikkek (1)
Az utóbbi fél évben egyre népszerűbb lett az euró a skótok körében, akik Nagy-Britannia országos arányánál jóval nagyobb mértékben értenek egyet a font euróra cserélésével.
A System Three közvélemény-kutató felmérése szerint jelenleg a skótok 36 százaléka támogatja az eurózónához történő csatlakozást, szemben a januári 29 százalékkal. A font híveinek aránya pedig 48-ról 45 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a két tábor közötti 19 százalékpontos év elejei különbség 9 százalékpontra csökkent.

A skót adatok jóval felülmúlják az euró híveinek egyesült királyságbeli szintjét, ugyanis a legújabb felmérés szerint Nagy-Britanniában csupán a népesség 25 százaléka támogatja a font euróra cserélését, az 58 százaléknyi ellenzővel szemben.

Úgyis jön az új pénz

Bár az euró bevezetését jelenleg csak a skótok valamivel több mint harmada támogatja, azonban a népesség 60 százaléka azzal számol, hogy öt éven belül már az euró lesz az ország hivatalos fizetőeszköze. Továbbá majd felük (45 százalék) úgy véli: Skócia hosszú távú gazdasági érdeke, hogy az eurózóna tagja legyen - írja a felmérést ismertető Sunday Herald című skót lap.

A felmérést megrendelő Skót Nemzeti Párt, valamint a Skócia Európában elnevezésű európárti lobbicsoport lelkesen üdvözölte a kutatás eredményét. Az utóbbi szervezet képviselője szerint az adatok azt támasztják alá, hogy a Nagy-Britanniának mindig is leginkább Európa-párti részének bizonyuló Skóciában az euró bevezetéséről tartandó referendumon többségben lesznek az euró hívei.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!