Ambrus
-7 °C
3 °C

A Sony megvenné az MGM-et

2004.04.22. 10:49
A Sony tárgyalásokat folytat a Metro-Goldwin-Mayer megvételéről. Az patinás filmstúdió ötmilliárd dollárt érne meg a japán cégnek. A japán cég archívumába ezzel nyolcezer film kerülne.
Megvenné a Metro-Goldwin-Mayer filmstúdiót az egyik legnagyobb japán cég, a Sony. Az üzlet tárgyát képezi a nagyhírű stúdió archívuma is. A patinás filmstúdiónak van a legnagyobb, összesen 4100 alkotásból álló filmarchívuma Hollywoodban. Ha ezek a Sony tulajdonába kerülnek, akkor a már meglévő 4000 filmmel a japán cég messze túlszárnyalhatja riválisait. Ezen kívül a cég 85 ezer órányi televíziós anyaggal is rendelkezik majd.

Woody Allen és James Bond

Az MGM tulajdonában van a húsz filmből álló James Bond-sorozat, a Rózsaszín Párduc- és a Rocky-filmek, Woody Allen 19 alkotása, illetve rengeteg a nagyközönség által is ismert és kedvelt Oscar-díjas film. Ezek pedig igencsak megemelik az MGM értékét, hiszen nem csak a, VHS-, illetve DVD piacon válnak eladhatóvá az alkotások, hanem a Sonyhoz kerülhet a Bond-filmek folytatásának a joga is - írja a Washington Post.

A tárgyalások ötmilliárd dollárról szólnak. A Metro-Goldwin-Mayer részvényeit ugyanis 21 dollárért venné meg a Sony.

Háború

Elemzők szerint a bejelentés egy, az MGM-ért folytatott háború kezdetét jelenti. A filmstúdió 74 százaléka a 86 éves milliárdos, Kirk Kerkorian kezében van. Ő 1996-ban vette meg az MGM-et 1,3 milliárd dollárért. A stúdióban egyébként már van részesedése a Sonynak, de a nagy riválisnak, a Warner Brothersnek is.

A hír hatására az MGM részvényei 13 százalékot növekedtek a New York-i tőzsdén. A hírt sem a Sony, sem a Metro-Goldwin-Mayer nem kommentálta.

A tokiói székhelyű vállalat a Sony Pictures Entertainmenten keresztül tulajdonosa a Columbia Picturesnak és a TriStar stúdiónak. Az Index korábban beszámolt arról, hogy a Metro-Goldwin-Mayer tavaly szerette volna megvenni a Vivenditől 11,5 milliárd dollárért a Universal filmstúdiót, az üzlet azonban meghiúsult.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.