Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Rohamosan csökken a szlovák sörfogyasztás

2004.10.18. 09:30
Egy közepes méretű sörgyár éves termelésének megfelelő mennyiség tűnt el a szlovák sörpiacról, miután a megemelt adóknak köszönehetően drágábbá vált italból egyre kevesebbet isznak.
Szlovákiában az év első nyolc hónapjában 2,988 millió hektoliter sört értékesítettek, 401 ezer hektoliterrel kevesebbet, mint egy évvel korábban - közölte Roman Susták, a szlovák sör- és komlógyártók szövetségének (SZVPS) elnöke. Susták szerint a fogyasztás radikális visszaesése annak következménye, hogy 2003 augusztusában emelték a sör árába épített adót.

A szlovák pénzügyminisztérium tavaly a vártnál nagyobb költségvetési deficit miatt emelte az üzemanyag és a sör jövedéki adóját, s e lépését az idén sokkal jobban alakuló pénzügyi helyzet ellenére sem volt hajlandó felülbírálni. Az adóemelés viszont 2003 utolsó harmadától számítva visszavetette a szlovák sörfogyasztást, olyannyira, hogy az idei visszaesés már egy közepes méretű sörgyár éves termelésének felel meg. Ennek következményeként az ország sörpiacának legnagyobb szereplője, a Heineken Slovensko a napokban bejelentette, rövidesen bezárja a nyitrai sörgyárát és megválik 240 alkalmazottjától.

Az ágazat hanyatlását csak részben mérsékli a növekvő export: idén az első nyolc hónapban a kivitel volumene elérte a 143,4 ezer hektolitert, ami közel 50 ezer hektoliterrel haladja meg az egy évvel ezelőttit. Jozef Nemec, a 2003-ban 666 ezer hektoliter sört előállító nagytapolcsányi (Topolcany) sörgyár értékesítési igazgatója azonban közölte: cégük a magasabb adó miatt 15 százalékkal kevesebb sört adott el az idén, mint egy évvel korábban. Míg Németországban 1 hektoliter 12 fokos sör adója 375 szlovák koronának felel meg, Csehországban pedig 350 koronának, addig Szlovákiában ez 600 korona.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.