Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Keletre tartanak a nagy sörgyártók

2002.07.11. 10:57
A Közép-és Kelet-Európában érdekelt söripari vállalatok számára a múlt havi labdarúgó világbajnokság csalódást jelentett, hiszen a térség egyetlen csapata sem jutott tovább a csoportmérkőzéseken; így viszont csak a hosszú, forró nyárban bízhatnak - vélik a Reuters ágazati elemzői.
Csehországban az elmúlt évben például fejenként 156 literes szinten stagnált az 1997-ben még 162 literes évi fogyasztás; Magyarországon ugyanakkor 2,6 százalékkal, fejenként alig több mint 70 literes szintre való csökkenést regisztráltrak.

Vodka helyett sör

Egishigede!
Az egy évtizede még inkább vodkázgató lengyelek sörfogyasztása viszont jelentősen megugrott; a 38 milliós ország tavalyi 24 millió hektoliteres fogyasztása közel kétszerese a 90-es évek elején mért szintnek.

A 23 milliós Romániában a sörgyártók remek üzleti lehetőséget látnak: a fogyasztás az előrejelzések szerint a 2000. évi 12,4 millió hektoliterről 2004-re 13,2 millió, 2008-ra pedig már 14,5 millió hektoliterre nőhet.

Kína vedel

A többek között a Stella Artois márkájáról ismert belga Interbrew keleti terjeszkedési politikájába ma már Kína is belefér: a legújabb akvizíció keretében 24 százalékos tulajdonhányadot vásárolt a privatizációs akcióba vont Zhujiang Breweryben.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.