Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Sosem zárkózunk fel?

2005.03.23. 08:09
Az elmúlt öt évben az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében Csehország 15 százalékot faragott le az EU előnyéből, de 2025-ben legfeljebb az európai uniós átlag 80 százalékára tornázza fel magát.
Ha a gazdaság jelenlegi növekedési üteme a későbbiekben is ilyen tempóban közelít az Európai Unióhoz, akkor Csehország valamikor 2025 tájékán érheti el a (15 tagú) uniós átlagot - mondta Pavel Sobísek, a HVB Bank közgazdásza. A Mladá Fronta Dnes összeállítása azt vizsgálta, mennyi időt vesz igénybe Csehország felzárkózása a régi uniós tagállamok átlagához.

Növekvő átlag

Az elmúlt öt évben az egy főre jutó bruttó hazai termék tekintetében Csehország 15 százalékot faragott le az EU előnyéből. Míg 2000-ben az Eurostat adatai szerint a 15 tagú unióban az egy főre jutó GDP 21 600 euró volt, addig Csehországban 12 800 euró, ami az EU-énak 59,3 százaléka. Ezzel szemben 2004-ben az EU átlaga 24 300 euró volt, míg Csehországé 15 600 euró, és ez már 64,2 százalékot jelent.

A lap által megszólaltatott többi szakértő is egyetért a felzárkózáshoz szükséges húsz évvel, hozzátéve, hogy ez a forgatókönyv azonban optimistának tekinthető. Csehország napjainkban évi 2 százalékponttal gyorsabb gazdasági növekedést produkál a 15 tagú EU-nál, és csak ezt a tempót tartva sikerülne 2025-re beérni a régi uniós tagokat. „Egyelőre úgy tűnik, nem sikerül megismételnünk a gyors felzárkózást felmutató ír forgatókönyvet" - közölte Tomás Holub, a Cseh Nemzeti Bank pénzpolitikai igazgatója.

Ezért szerinte 2025-ben legfeljebb az európai uniós átlag 80 százalékára tornázza fel magát Csehország. A jelenlegi felzárkózási tempó ugyanis mérséklődhet, mivel a cseh átlagbérek viszonylag gyors növekedésük miatt a későbbiekben már nem lesznek a mostanihoz hasonlóan vonzóak a külföldi beruházóknak. Napjainkban a cseh bérköltségek a német átlag egyharmadát érik el. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ír „csodát" leszámítva a többi, az EU-hoz később csatlakozott állam máig nem érte el a tizenötök átlagát.

„Annak dacára, hogy Spanyolország gazdasága húsz éven át erőteljesen növekedett, még mindig átlag alatti teljesítményt nyújt. És ez így lesz az újoncokkal is" - vélekedett Philippe Waechter, a párizsi Natexis Asset Management bank elemzője. A Mladá Fronta Dnes szerint a visegrádi csoportban napjainkban Szlovákia produkálja a leggyorsabb felzárkózást. „Ez részben annak köszönhető, hogy nagyon alacsony rajtpozícióból indult" - tette hozzá Oliver Weeks, a Morgan Stanley bank szakértője. Ennek ellenére még ilyen tempó mellett is legalább tíz évre van szüksége Pozsonynak ahhoz, hogy legalább Csehországot beérje.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.