Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Amerika is élénkítené gazdaságát

2001.09.26. 11:10
Százmilliárd dollárig terjedő egyszeri gazdaságélénkítő intézkedéscsomag terve került szóba azon a keddi washingtoni tanácskozáson, amelyet a szenátus pénzügyi bizottsága tartott zárt ajtók mögött Alan Greenspannel, a szövetségi jegybank elnökével és Robert Rubin volt pénzügyminiszterrel.
Az esetleges csomag tényleges összeállításáról egyelőre nem született döntés, de a tanácskozás részvevői abban egyetértettek, hogy az intézkedésnek rövid távúnak kell lennie, egyszersmind elég erőteljesnek ahhoz, hogy lendületet adjon a két héttel ezelőtti súlyos terrortámadásoktól megtépázott amerikai gazdaságnak.

Ezt a tanácsot egyébként Alan Greenspan Fed-elnök adta a politikusoknak. Greenspan, aki továbbra is úgy vélte, hogy korai lenne még gazdasági élénkítőcsomagot összeállítani, a szenátoroknak azt mondta, ha elfogadnak valamilyen gazdasági élénkítőcsomagot, akkor annak átmenetinek és elég nagynak - körülbelül 100 milliárd dollárosnak - kell lennie, hogy valami hatása legyen.

Eddig 55 milliárd dollárról döntöttek

A Kongresszus a múlt héten már megszavazott egy 40 milliárd dolláros programot kockázatcsökkentő beruházásokra és a szeptember 11-i terrortámadások következményeinek felszámolására. Ugyancsak jóváhagyott a törvényhozás egy 15 milliárd dolláros mentőcsomagot a merényletek hatására súlyos válságba került amerikai polgári repülési szektor kisegítésére.

A keddi tanácsakozás után a törvényhozók még bizonytalanok voltak abban a kérdésben, hogy a most felmerült 100 milliárd dolláros csomagnak részei lennének-e a már eddig elhatározott kiadási tervek, de Max Baucus, a bizottság elnöke azt mondta: az összeg a korábbiakon felüli kiadásként került szóba.

Greenspan mást mondott

A Federal Reserve a megbeszélések után viszontközleményben tudatta, hogy Alan Greenspan a 100 milliárd dollárba beleértette az eddig elfogadott programokat, vagyis ő 40-60 milliárdos csomagról beszélt.

A The New York Times beszámolója szerint mind Greenspan, mind pedig Rubin ellenezte egyes republikánusok azon javaslatát, hogy csökkenteni kellene az árfolyamnyereség adóját. És nem értettek egyet a Bush-adminisztráció azon ötletével sem, hogy a vállalati nyereségadót átmenetileg mérsékelni lehetne.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.