Előd
5 °C
11 °C

Ausztriában megnyújtanák a kamionstopot

2002.05.30. 12:15
A gazdasági körök éles ellenkezését váltotta ki Ausztriában a közlekedési minisztérium tervezete, mely szerint a teherautók autópálya-használatának hétvégi tilalmát péntek estére is kiterjesztenék. A Ferienreiseverordnung nevet viselő jogszabály tervezett módosítása június 28. és szeptember 7. között szabadítaná fel az autópályákat. Az osztrák gazdasági kamara "gúzsba kötésről" és a logisztikai és szállítási téren fellépő katasztrófáról beszél.
Mathias Reichhold közlekedési miniszter a reformot azzal indokolja, hogy a közlekedési dugókat a személyautók és a tehergépjárművek szétválasztásával lehet elkerülni. Hasonlóan érvel az ARBÖ autóklub, és az ország közlekedésbiztonsági kuratóriuma is.

Vorarlberg tartomány közlekedési tanácsosa, Manfred Rein szerdán Reichholdhoz fordult, a tervezet átgondolását és módosítását kérve. A minisztérium hivatalnokai szerinte "jó szándékú buzgóságukban" kevéssé vették figyelembe a regionális helyzetet.

A tartományban ugyanis az A 14 autópálya és az S 16 gyorsforgalmi utakat nem érinti az átmenő üdülőforgalom, viszont fontosak a környékbeli települések ellátásában. A teherautók autópályáról letiltása után ez a forgalom a települések útjaira terelődne, és nem kívánt következményekkel járna - javasolta a miniszternek megfontolni Manfred Rein.

A most érvényes Ferienreiseverordnung alapján a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű teherautók a rendes hétvégi tilalom idején (szombat 15 óra és vasárnap 22 óra) túl július és augusztus hónapban szombatonként már reggel 8 órától nem használhatnak bizonyos útszakaszokat.

Az új tervezet június utolsó hétvégéjét és szeptember elejét is a hatálya alá vonná. Ezen kívül az osztrák kamionstop már pénteken 18 és 22 óra között, illetve a második félévben az ünnepnapokon is érvényben lehetne.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.