Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

A munkahelyi stressz megduplázza az infarktus kockázatát

2002.10.29. 10:45
A túlságosan nagy munkahelyi stressz megkettőzi a szívinfarktus kockázatát - állítja egy finn tanulmány, amelyet a British Medical Journal című orvosi szaklap közölt.
A finn kutatók több mint 25 éven át vizsgáltak rendszeresen 812 jó egészségben lévő ipari dolgozót (545 férfit és 267 nőt), a Valmet cég alkalmazottait. Közülük 73-an hunytak el cardio-vascularis problémák következtében ezen időszak alatt.

A vizsgálatok során személyes beszélgetések, kérdőívek és orvosi vizsgálatok segítségével ellenőrizték a kísérleti alanyokat érő stresszt, a vérnyomásukat és vérkoleszterin szintjüket.

Ezzel azután összevetették, hogy az 1973 és 2001 közötti időszakban országos viszonylatban hányan haltak meg infarktus következtében.

A kutatók mindezek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a munkahelyi stressz (nagyobb követelmények, nem kielégítő elismerés, alacsony fizetés, a társadalmi elismertség hiánya és a jövő kilátástalansága) összességében kétszeresére (pontosabban: 2,2-2,4-szeresére) növelte az infarktus kockázatát az országos átlaghoz viszonyítva - olvasható az AFP jelentésében.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!