Natália
-3 °C
7 °C

Most már Svájcban is dolgozhatunk

2005.09.25. 21:38
Másfél éve még csak a régi tagállamok polgárai előtt nyitották meg munkaerőpiacukat a svájciak. A hétvégi szavazás lehetővé teszi, hogy az új tagállamok polgárai is szabadon munkát vállaljanak az alpesi országban.

Az urnákhoz járult svájciak 55,95 százaléka szavazta meg a hivatalos végeredmény szerint a vasárnapi népszavazáson, hogy megnyissák az ország munkaerőpiacát az Európai Unió új tagországainak a munkavállalói előtt.

Megrögzött eurooptimisták

Az osztrák tömegtájékoztatás által is ismertetett végeredmény szerint a 4,7 millió szavazásra jogosult 54 százaléka vett részt a voksoláson. Így a részvétel 3 százalékkal alatta maradt a júniusinak, amikor az alpesi ország választópolgárai megszavazták a schengeni-dublini megállapodásokhoz való csatlakozást.

Svájcban csak másfél évvel ezelőtt nyitották meg a szabad munkavállalás lehetőségét az EU régebbi tagországainak a munkavállalói előtt. Az alpesi ország állampolgárainak eurooptimizmusát bizonyítja, hogy négy hónapon belül vasárnap már a második népszavazáson mondtak igent olyan kérdésben, amely az összeurópai együttműködés fejlesztését célozza. Júniusban 54,6 százalékos támogatással szavazták meg, hogy Svájc csatlakozzon a schengeni-dublini megállapodásokhoz.

Az EU nem hiába reménykedett

Az Európai Unió még pénteken reményét fejezte ki, hogy a svájciak világosan állást foglalnak az új EU-állampolgárok szabad munkavállalásának a lehetővé tétele mellett. Benita Ferrero-Waldner EU-biztos szóvivője szerint egy esetleges elutasítás esetén a schengeni-dublini megállapodásokban foglaltak végrehajtása is nehézségekbe ütközne, valamint az hatást gyakorolna az unió és Svájc kapcsolatrendszerének az egészére is.

Svájcban 2000-ben a szavazópolgárok mintegy kétharmada mondott igent az alpesi ország és az EU közötti megállapodásokra, amelyek 2002 júniusában léptek életbe. A Kétoldalú Megállapodások I-es dokumentumgyűjteménye foglalja magába a munkaerő-áramlás szabályozásának a kérdését, amelyről külön kellett döntenie Svájcnak, az ezen kívüli 5 megállapodás ugyanis automatikusan kiterjed az EU új tagországaira is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.