Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Svédország: 48 millió korona az euróellenes kampányra

2003.02.10. 09:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Megegyeztek az állami pénz elosztásáról azok a svédországi szervezetek, amelyek a szeptember 14-i népszavazásig az euró bevezetése ellen kampányolnak. A 48 millió svéd koronából a szélsőjobboldali irányvonalat követő csoportosulásnak semmi sem jutott.
Svédországnak az Európai Monetáris Unióba (EMU) való belépését 19 szervezet ellenzi, s ők maguk dönthettek arról, hogy a "nem-kampányra" biztosított állami keretet hogyan osztják fel. Az 48 millió koronás (1,3 milliárd forint) összegből a szélsőjobboldaliak semmit nem kaptak.

A parlamenti pártok korábban úgy döntöttek, hogy 200 millió svéd koronát (5,4 milliárd forint) fordítanak a népszavazás előkészületeire. (Mint ismeretes, a Magyar Országgyűlés decemberben 4 milliárd forintban határozta meg az áprilisi ügydöntő EU-népszavazás teljes költségkeretének felső határát.)

Kirekesztették a svéd MIÉP-et

A svéd EMU-tagságot ellenzők kampánykeretéről egy közösen kijelölt hattagú bizottság döntött. A Sverigesdemokraterna szélsőjobboldali párt meghívást sem kapott a tanácskozásra, s az állami támogatásból sem részesül.

- A közösen elfogadott szabályozás értelmében a kampányoló és a segélyben részesülő szervezeteknek demokratikusaknak kell lenniük, nem pedig rasszistának, idegengyűlölőnek. Ezért a szélsőjobboldali Sverigesdemokraterna képviselőit nem hívtuk meg a találkozóra, s ők nem is tartoznak majd a segély haszonélvezői közé - nyilatkozta a Svenska Dagbladetnek az egyik euró-ellenző csoport, a környezetvédők főtitkára, Hĺkon Wĺhlstedt.

Szoros eredmény várható

Mint ismeretes, az EU-ban Dánia és Nagy Britannia mellett Svédország a harmadik olyan ország, amely nem csatlakozott az első hullámban az Európai Monetáris Unióhoz. A 8,9 millió lakosú Svédországban idén szeptember 14-én tartanak népszavazást az euró ügyében.

A svéd parlamentben jelenleg 69 hellyel rendelkeznek az euró ellenzői, míg az egységes európai pénznem bevezetésének támogatói négyszer annyian, 280-an vannak.

Ennek ellenére a közvélemény álláspontja bizonytalan. Göran Persson miniszterelnök szoros eredményt jósol, szerinte a szavazati arány az 53 és 47 százalék közötti sávban lesz, akár pozitív, akár negatív döntés születik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.