Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Az IMF Szváziföld királyának magánrepülője ellen

2003.01.27. 11:32
A Nemzetközi Valutaalap figyelmeztette Szváziföldet, hogy ha a király tényleg megvesz egy negyvenötmillió dolláros magánrepülőgépet, az alapjaiban rengetné meg a szegény afrikai ország gazdaságát. III. Mswati intézkedései ellen egyre gyakrabban tiltakoznak, sőt leányrablás miatt már be is perelték.
A Szváziföldön tartózkodó IMF-delegáció vezetője szerint, ha a 34 éves III. Mswati megveszi a gépet a kanadai Bombardier-től, az több szempontból is komolyan veszélyeztetné az ország gazdaságát, közölte a BBC. Egyrészt elriasztja a külföldi segélyszervezeteket, akik ezután joggal aggódnának az adományok elköltése miatt, másrészt a vásárlás gyakorlatilag kimerítené az ország devizatartalékait.

Majozi Sithole pénzügyminiszter alaptalannak nevezte a Valutaalap aggodalmait. "Nem hiszem, hogy kívülállóknak kellene megmondaniuk, hogy hogyan alakítsuk gazdaságpolitikánkat" - közölte. "A kormány nem változtat döntésén, a gépet megvesszük" - tette hozzá.

Kezdik unni

Jelenleg az egymillió szváziföldi körülbelül negyedét fenyegeti éhhalál, becslések szerint a felnőtt lakosság fele HIV-fertőzött.

A betiltott ellenzéki pártok és szakszervezetek szeretnék csökkenteni a király jogait, és demokratikus intézmények kialakításáért harcolnak, ezért decemberben sztrájkot hirdettek, és márciusban újabb munkabeszüntetésre készülnek.

Beperlik a királyt

Egy szváziföldi anya beperelte III. Mswatit, miután az elraboltatta tizennyolc éves lányát, hogy feleségül vegye. A királyi udvar felszólította a bíróságot, hogy ejtse az ügyet, az érintett bírók pedig mondjanak le, de a bíróság ennek ellenére nem utasította el a keresetet. III. Mswatinak ez lenne a tizedik felesége, amivel még komoly lemaradásban van apjával szemben, aki 61 éves uralkodása alatt 125 lányt vett el.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.