Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Megmenekültek a Swissair leányvállalatai

2001.11.06. 11:49
A Neue Zürcher Zeitung keddi közlése szerint hétfőn aláírták a szerződést, melynek értelmében a Swissair Group számítógépes rendszereket gondozó leányvállalatát, az Atraxist megvásárolja az amerikai Electronic Data Systems Corporation.
A Swissair Group számítógépes rendszereket gondozó leányvállalatát, az Atraxist megvásárolja az amerikai EDS (Electronic Data Systems Corporation) konszern, és a cég 35 millió frankos hitelt kapott a svájci repülőterektől, valamint Zürich és Bázel kantontól.

Az amerikai cég európai jelenlétét erősíti

Az eladásról szóló megállapodást a Neue Zürcher Zeitung keddi közlése szerint hétfőn írták alá, és a Swissair Group igazgató tanácsa már jóvá is hagyta. Részleteket egyelőre nem közöltek.

Az Atraxis a világ hatvan légitársasága és negyven repülőtere számára működtet jegyrendelési, repülőtéri és repülési informatikai rendszereket, 2010 alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 640 millió svájci frank volt a forgalma.

Az amerikai EDS átvállalja az Atraxis áthidaló hitelét is

Az EDS, amely a világ legnagyobb repülési informatikai szolgáltatója, átveszi és tovább működteti az Atraxis teljes operatív üzletét, és ezzel jelentősen kiépíti európai jelenlétét. A vásárló a tervek szerint átvállalja a cégnek most nyújtott áthidaló hitelt is.

Megérkezett a kormányhitel első része

A Swissair repüléshez kötődő leányvállalatainak megmentésére pénteken talált megoldás nyomán a svájci kormány kiutalta a téli menetrend fenntartására szánt egymilliárd svájci frankos hitel első, 50 millió frankos részletét, és ezzel a Swissair tovább repülhet.

A Crossair tőkeemelésébe a kantonoknak még be kell szállniuk

Az új Crossair - korábban a Swissair leányvállalata, amelybe most a Swissair hasznosítható eszközeit be akarják vinni - tőkeemeléséhez végül utolsóként a kantonoknak kell hozzájárulniuk.

Csütörtökön ül össze a kantonok pénzügyi vezetőinek konferenciája, hogy a még szükséges összeg - 400 millió frank - felosztásáról megállapodjanak, bár ebből Zürich kanton már 300 milliót felajánlott, és részleteket vállalt Bázel és Genf is, így már csak 59 millió frank felosztásáról lesz szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.