Mária
-6 °C
-2 °C

Egyoldalúan növeli kitermelését Szaud-Arábia

2004.05.24. 15:47
Napi 800 ezer hordóval növeli olajtermelését Szaúd-Arábia - jelentette be hivatalosan a királyság. Hétvégén az OPEC nem volt hajlandó növelni a kitermelést.
Szaud-Arábia, az OPEC legnagyobb exportőre 9,1 millióra növeli napi olajtermelését. Teszi ezt annak ellenére, hogy szombaton az OPEC-tagországok olajminiszterei nem emelték a szervezett kibocsátási kvótáját.

Szaúd-Arábia azonban már korábban jelezte, hogy a rendkívül magas világpiaci olajár csökkentése érdekében az olajkartell napi termelését 2-2,5 millió hordóval kellene növelni - írja a BBC. Hétvégén az OPEC-tagországoknak Szaud-Arábia javaslatásról kellett volna dönteni, hogy emeljék a kitermelést. Az olajkartell miniszterei azonban úgy látják, nem kell sietni, és elég lesz, ha a következő ülésen, június harmadikán döntenek a kitermelésről.

A világ olajszükségletének harmadát biztosító OPEC számos tagállama már tiltakozott a szaúdi lépés ellen. Líbia olajminisztere szerint például Szaúd-Arábia nem dönthet egyedül a termelés bővítéséről. A katari miniszter szerint még túl korai arról beszélni, mi lesz a döntés júniusban - tudósít a Reuters.

A kisebb öböl-menti olajmonarchiák Szaud-Arábia mellé álltak a kvótavitában. A döntés bejelentés után csökkent az olaj világpiaci ára.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.