Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Május 13. - az általános sztrájk napja Franciaországban

2003.04.28. 09:59
Sztrájk- és tüntetésnap lesz május 13-án Franciaországban. A francia szakszervezetek által bejelentett tiltakozó megmozdulásokkal a jobbközép kormány nyugdíjrendszer-reformja ellen tiltakoznak. A sztrájk az állami és a magánszektort egyaránt érinti.
Három hónapja tartó egyeztetés-sorozat ért véget múlt héten Francois Fillon szociális ügyekkel megbízott miniszter és a munkavállalók, valamint a munkáltatók között. A kormány 38 pontos programot fogalmazott meg, amely a még idén elfogadni szánt új nyugdíjtörvény alapját képezné. A mérsékelt és radikális szakszervezetek egyaránt elítélik a javaslatcsomagot, amely a következő években várhatóan bekövetkező demográfiai válsághelyzet túlélésére készíti elő az ország nyugdíjrendszerét.

Itt van május elseje

- A kormány intézkedéseit csupán a költségvetési megszorításokra irányuló törekvés motiválja. A javaslat módosítását csak a munkavállalók érhetik el, ezért a szakszervezetek mozgósításra szólítanak fel - áll a hat vezető francia szakszervezet közös állásfoglalásában.

A várakozások szerint a május 13-i, 24 órásra tervezett sztrájk az állami szektort érinti majd legsúlyosabban. Természetesen a munka hivatalos ünnepe, május 1. alkalmából szervezett francia rendezvényekre is rányomja majd a bélyegét a nyugdíjrendszer problémája.

Jacques Chirac államelnök korábban a legfontosabb teendőként jelölte meg Franciaország nyugdíjrendszerének korszerűsítését. Ezért a hírnevét a gazdasági reformok megvalósítójaként öregbíteni kívánó Jean-Pierre Raffarin miniszterelnökkel az élen a francia kormány kész szembeszállni a munkavállalókkal.

Legutóbb 1995-ben, egy szintén jobbközép kormány tett kísérletet a nyugdíjrendszer módosítására. A próbálkozás csúfos kudarcot vallott, a szakszervezetek nyomására Alain Juppe akkori kormányfő visszakozzni kényszerült. Franciaország jelenlegi kormánya ezzel szemben úgy véli: a közhangulat időközben módosult, és ma már a közvélemény is felismeri a változtatás szükségességét.

Két és fél évvel tovább fizetni a nyugdíjjárulékot?

A szociális miniszter elképzelése szerint növelni kell a nyugdíjalaphoz való hozzájárulási időszakot az ország foglalkozottainak egynegyedét tömörítő állami szektor alkalmazottai esetében. A javaslat a hozzájárulás időtartamát a jelenlegi 37,5 évről 40 évre terjesztené ki, ily módon egységesítve az állami és a magánszektor gyakorlatát. Ezt a szabályt 2008 után akár minden munkavállaló esetében kötelezővé tennék.

Az új rendszer ugyanakkor sokkal rugalmasabb lenne, lehetőséget teremtve a munka folytatására a hivatalos nyugdíjkorhatár elérését követően is, ugyanakkor adókedvezményeket kínál a külön nyugdíjalapot létrehozó vállalatoknak. A munkanélküliség elleni eszközként használt korai nyugdíjazást előnytelen feltételek szabásával kívánják korlátozni.

A lakosság 70 százaléka méltányosnak tartja az állami és a magánszektor gyakorlatának egymáshoz való közelítését, derül ki a Le Figaro múlt heti számában ismertetett felmérésből. A közhangulat azonban lényegesen romlott egy, a Les Echos gazdasági lapban megjelent információ miatt, miszerint 2004-ben a kormány 30 ezerrel csökkentené az állami alkalmazottak számát. A 2004-es költségvetés-tervezet benyújtását megelőzően a minisztériumokhoz juttatott irányelvekben a kormány elrendeli, hogy a nyugdíjazott munkaerőnek csupán a fele helyettesíthető - derül ki a pénzügyminisztériumban előkészített és a sajtóhoz kiszivárgott tervezetből.

A javaslat Jean Pierre-Raffarin véleményét tükrözi, amely szerint soha jobb alkalom nem nyílhat az állami szektor korszerűsítésére: 2012-ig ugyanis a jelenlegi 2,3 millió alkalmazott 40 százaléka nyugdíjba vonul.

A hosszú élet hátrányai

Jaqcues Chirac elnök szavaival élve Franciaország nyugdíjrendszere "a nemzedékek közötti egyezményként" működik. A jelenlegi gyakorlat szerint a francia nyugdíjakat a dolgozók hozzájárulásaiból fizetik ki. Eddig minden francia kormány elutasította a brit vagy amerikai jellegű, tőkésített alaprendszer bevezetésének lehetőségét.

A francia nyugdíjrendszer viszont mindenképpen szembesülni kénytelen a második világháború után született népes nemzedék nyugdíjba vonulásának következményeivel: e korosztály tagjaira a táplálkozási szokások, az életmódváltozás és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően hosszú nyugdíjas időszak vár.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.