Piroska
-10 °C
1 °C

Eljárás indult a luxusnyugdíjasok ellen

2002.09.18. 13:43
Hogyan fejik meg cégüket a nagystílű amerikai menedzserek? A Tyco International közzétette, milyen összegekre vette le a vállalatot L. Dennis Kozlowski elnök-vezérigazgató és csapata. Nagyokra Kozlowski például 15 ezer dollárt (3,7 millió forintot) fizetett ki cégpénzen egy kutyanapernyő-állványért. Persze nem ez volt a legnagyobb tétel. Kínos helyzetbe került egy másik ismert üzletember, aki General Electricet felvirágoztató Jack Welch is, aki Horn Gyula legszebb álmait túlszárnyalva ingyen sugárhajtású repülőt kapott a nyugdíjszelvény mellé.
A mohóság és a gátlástalanság kultúráját honosították meg Kozlowskiék - állapítja meg a Tyco patetikus hangú jelentése. A vállalat a könyvelési botrányhírek egyik gyakori szereplője: náluk a könyvviteli praktikákat a vezetés eszeveszett költekezése színesítette.

A cégvezetés titokban hatalmas - 700 ezer és 5 millió dollár közötti - kölcsönöket folyósított a menedzsment tagjainak, cserébe a hallgatásért. A hitelek jelentős részét egyszerűen elengedték. Igazgatósági jóváhagyás nélkül kifizettek 51 személynek 56 millió dollárnyi jutalmat, plusz 39 millió dollárt, hogy a szerencsések befizethessék a jutalom adóját.

Le ne barnuljon az a kutya!

Dennis Kozlowski
Az elnök élen járt az értelmetlen pénzszórásban. A Tyco fizette ki 16,8 milliós lakását, amelyet 3 millióért újítottak fel és 11 millióért rendeztek be - persze a részvényesek pénzén. A főnök elvált feleségének 7 millióért nyújtott fedelet a Tyco.

Kozlowski vicces pénzkidobásai között szerepel például 17 ezer 100 dolláros útivécéje, 15 ezres kutyanapernyő-állványa, 6300 dolláros varrókosara, 6 ezres zuhanyfüggönye vagy 445 dolláros tűpárnája. (A lista alapján az üzletember betegesen szeret varrni.)

Nahát, meghalt a felelős!

A jelentést az a David Boies ügyvéd készítette, aki a Microsoft trösztellenes perében az amerikai kormányt képviselte. A dokumentum az értékpapír felügyeletnél (SEC) landolt, ami az amerikai sajtó szerint nem zárja ki a további vádemeléseket sem. Kozlowski olyan nyilatkozatot csatolt a jelentéshez, mely szerint az elengedett kölcsönökért egy személyben Phil Hampton felelős. Az illető tavaly meghalt. Az anyag szerint Kozlowski összesen 61,7 millió dollárt vett fel törvénytelenül.

Welch, a jól szituált nyugdíjas

A mohó menedzserekről érkező hírek kellemetlen hírbe hozták a világ egyik legtekintélyesebb üzletemberét, a Genral Electricet jó közepes iparvállalatból világméretű pénzügyi óriássá tevő Jack Welchet. A hatóságok ugyanis vizsgálni kezdték busás "nyugdíját", pontosabban a cége által neki nyújtott luxusszolgáltatásokat. A vizsgálat azután indult, hogy Welch a közhangulatra hivatkozva lemondott juttatásairól.

Az üzletember javadalmazásának részletei válópere miatt kerültek napvilágra. Az exvezér ingyen használhatta a céges repülőt, fizették manhattani luxuslakását, golf- és egyéb klubtagságait, napi ebédjét Manhattan legjobb éttermeiben, virág- és borszámláit.

Pénz helyett

Welch végül nyílt levelet tett közzé a The Wall Street Journalben, amelyben megvédte a juttatásokat - mondván ezeket a neki járó készpénz helyett kapta visszavonulásakor - ám egyben le is mondott róluk azzal, hogy bár jártak neki, a dolog látszatja mégis árthat volt cégének.

Javaslatára módosították a "nyugdíjszerződést", így ezentúl Welch fizet a luxusszolgáltatásokért. Ez azonban nem gátolta meg a kőkemény értékpapír felügyeletet, hogy azonnal vizsgálatot indítson a még 1996-ban megkötött szerződést firtatva.

A módosított papír szerint Welch - aki végig állította, hogy éttermi számláit maga állja - évi 2-2,5 millió dollárt penget le a GE-nek a repülő és a manhattani lakás használatáért és ingyen nyújt tanácsot a vállalatnak.

Ingyér security

Az a 2001-et megelőző öt év alatt a 200 legnagyobb amerikai cég vezetőinek javadalmazása megduplázódott - állítja a Pearl Meyer & Partners tanácsadó cég. A gáláns nyugellátás általános gyakorlat, az IBM távozó elnöke, Luis Gerstner például ingyen használhatja a cégóriás repülőit, illetve autót, irodát, lakást és otthoni biztonsági szolgálatot fizetnek neki 20 éven keresztül.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.