Judit
-2 °C
8 °C

Tizenöt év börtön a Parmalat-vezérnek?

2003.12.28. 14:28
Adócsalással és pénzmosással gyanúsítják Calisto Tanzi Parmalat-vezért az olasz hatóságok. A tejipari vállalat legnagyobb részvényesét pénzügyi igazgatója adta fel a rendőrségen.
Akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphat Calisto Tanzi, a Parmalat olasz élelmiszeripari konszern letartóztatásban lévő alapítója, volt elnök-vezérigazgatója. Tanzit a milánói nyomozók adócsalással és mérleghamisítással vádolják.

Tisztára mosta a feketekasszákat

Tanzit néhány napos spanyolországi tartózkodás után szombaton este tartóztatták le Milánóban, mielőtt még találkozhatott volna ügyvédjével, Michele Ributtival. Tanzi 52 százalékos részesedésével a Parmalatnak még mindig a legnagyobb tulajdonosa, perdöntő dokumentumok megsemmisítésére készült. Elfogásában a rendőrség segítségére volt egykori pénzügyi igazgatója, Fausto Tonna, aki Tanzit tette felelőssé azokért a hatalmas adósságokért, amelyek végül a konszern pénzügyi összeomlásához vezettek.

A Parmalat vezetői a hatóságok gyanúja szerint off-shore cégeken keresztül próbálták kikerülni az adófizetést, illetve pénzt mostak.

Állami mentőakció

A tízmilliárd eurós adóságot felhalmozó tejipari óriásvállalat szerdán csődvédelmet kért a pármai bíróságon. A vállalat érére az olasz kormány egy kedden elfogadott rendelet alapján csődbiztost nevezett ki.

Berlusconi kormányfő mindent megtenne a hetedik legnagyobb olasz ipari vállalkozás megmentéséért. A mentőakció elemzők szerint drága lesz, és beleütközhet az EU állami segítségről szóló, korlátozó szabályaiba. Az olasz kormány kedden hivatalosan kérte az Európai Uniót: ismerje el válsághelyzetnek az olasz tejiparban kialakult állapotokat, és ezzel tegye lehetővé az állami segítséget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!