Natália
-3 °C
7 °C

Túlteljesítettek az olasz tehenek

2003.03.25. 08:59
Az európai vezetők nem tudtak megegyezni a banki információk kiadásáról és a megtakarítások egységes adóztatásáról. Mindennek oka az olasz tej.
Sivio Berlusconi olasz miniszterelnök megvétózta az egységes banki információáramlásról és a megtakarítások azonos adóztatásáról szóló európai egyezményt, mert az unió tejtúltermelés miatt megbüntette az olasz gazdákat.

Nem kellett volna annyit fejni

Az olasz miniszterelnök már a tárgyalások kezdetén jelezte: nem szavazza meg az ajánlatot mindaddig, amíg nem törlik el 23399 olasz tejtermelő összesen 648 millió eurós büntetését, amit tejtúltermelésért szabott ki az unió.

A korábban megállapított kvóták szerint az olasz gazdák évente 10 millió tonna tejet termelhetnek, szemben a németek évi 47 millió és a franciák 43 millió tonnájával. Ennek megfelelően az olasz gazdák 1995 és 2000 között minden évben túllépték a termelési kvótát. Ezért az Európai Bizottság csökkentette a nemzeti költségvetésnek juttatott támogatást, s a hiányzó összeget - büntetésként - a tejtermelőkkel akarják megfizettetni.

Pedig közel volt a megoldás

Silvio Berlusconi a döntő tárgyaláson két órán keresztül harcolt a tejkvóták miatt. Már majdnem kompromisszum született, de a hollandok megbuktatták azt a javaslatot, hogy a gazdák a büntetést 30 év alatt, 0 százalékos kamattal fizethessék meg.

Így tehát az olasz vétó továbbra is blokkolja a banki információk egységes szabályozásáról és a megtakarítások adóztatásáról szóló megállapodást, amely pedig (hosszú évek hiábavaló tárgyalásai után) már majdnem megszületett.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!