Albin
6 °C
10 °C

A német szolgáltató szektorban emelkedtek az árak az euró miatt

2002.07.09. 15:07
Kapcsolódó cikkek (1)
Az euró bevezetése nem befolyásolta jelentős mértékben a német fogyasztói árindex alakulását, azonban a szolgáltató szektorban komoly áremelések történtek - áll a német statisztikai hivatal féléves jelentésében.
A statisztikai hivatal szerint az elmúlt hónapok áremelkedéseinek éves szintű vizsgálata azt mutatja, hogy az euró bevezetése összességében nem befolyásolta jelentős mértékben a fogyasztói árindex alakulását, bár egyes élelmiszerek az euró megjelenése miatt drágultak - írja az Ananova.com.

Az első fél év adatainak vizsgálatából azonban az is kiderül, hogy a szolgáltató szektorban jelentős mértékű áremelkedés történt a valutacsere következtében, és nincs arra utaló jel, hogy a folyamat visszaforduljon. A statisztikai hivatal jelentése azzal számol, hogy ebben a szektorban az árak hosszú távon tovább fognak növekedni.

Mint ismert, az euró bevezetése utáni áremelkedések az eurózóna országai között különösen Németországban váltottak ki nagy felháborodást a közvéleményből. A németek még gúnynevet is adtak az eurónak: a drága német megfelelőjének (teuer) és az európai valuta nevének keresztezéséből teurónak nevezték el új pénzüket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.