Orsolya
7 °C
10 °C

Tovább zuhannak a tőzsdék

2003.03.25. 09:52
Végképp a múlté a tőkepiacok optimizmusa: a hétfői óriás zuhanás után kedden is gyengén indult a nap. A befektetők most próbálják feldolgozni az információt, hogy az iraki hadsereg katonákból áll, akik fegyverrel is rendelkeznek, így a harcok el fognak húzódni.
Bár egyelőre nincs szó a tegnapi meredek zuhanás folytatódásáról, a kép a világ minden szegletében egyformán szomorú. Tokióban, ahol már lezárult a keddi kereskedés, 200 pont körül vesztett értékéből a Nikkei index. Koreában közel 3 százalékos volt a lejtmenet.

A start Londonban 1, míg Párizsban és Frankfurtban körülbelül fél százalékos gyengülést hozott. "Tovább fog tartani és valószínűleg nem lesz vége napokon vagy akár heteken belül" - nyilatkozta a háborúról Freddie Tulloch bróker a BBC-nek.

Kedden tovább kúsznak felfelé az olajárak. A tendenciát erősíti, hogy a törzsi leszámolások miatt egyre több óriáscég állítja le a kitermelést Nigériában. Közben drágul az arany és gyengül a dollár.

Valami megtört hétfőn

Az igazi fekete nap azért a hétfő volt a világ tőkepiacain.

A múlt hét második felében még száguldottak a tőzsdei indexek világszerte, köszönhetően a befektetők rövid és győzedelmes háborúba vetett hitének. A hét végén azonban megszaporodtak a problémák. A szövetséges csapatok több helyen a vártnál is keményebb ellenállásba ütköztek, az iraki fogságba esett, félelemtől remegő amerikai katonák látványa pedig minden befektetőt meggyőzött arról, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek a múlt héten látszott.

Aggódó Európa

Londonban a Footsie index hét napig tartó hossz után zuhant vissza, igaz a 3,1 százalékos esés után is maradt még jócskán a korábban összeszedett 17 százalékos előnyből. Az esést "természetesen" a pénzügyi szektor papírjai vezették: a Prudential és a Legal & General értéke egyaránt 7 százalékkal csökkent. Az Unilever árfolyama viszont annak ellenére esett, hogy a cég megerősítette a nem éppen szerény idei eredményvárakozásait.

A CAC-40 5,7 százalékos zuhanásához hasonló mínuszt viszont öt hónapja nem látott Párizs. A biztosítópapírokon kívül nagyot zuhant az Alcatel részvénye is, közel 12 százalékot. A frankfurti börzén a Metro papírjai több mint öt százalékot veszítettek értékükből, miután számos aggódó hang hallatszott a vállalat kedden közzéteendő éves jelentését illetően. (Az eredmény végül jobb lett a vártnál is.)

Lejtőn a Dow Jones

Az Egyesült Államok piacain szintén gyengüléssel kezdtek az indexek, és csak tovább rontott a helyzeten, hogy a Fehér Ház szerint Oroszország fegyvereket és egyéb katonai berendezéseket szállít Irakba. A Dow Jones esetében nyolcnapos emelkedési széria tört meg, ráadásul a mutatók esése bőven meghaladta a pénteki erősödés mértékét. A bukta végül méretesre sikerült, 307 pontos indexcsökkenéssel.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.