Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Betiltották a nemzetközi kaviárkereskedelmet

2006.01.04. 08:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Betiltotta a nemzetközi kaviárkereskedelmet a genfi székhelyű CITES, a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó, 169 országot tömörítő szervezet. A tilalom a valódi kaviárra, a vadon élő tokhal ikrájára vonatkozik, miután vészesen fogyni kezdett a különböző tokhalfajták állománya.

A tokhalat ugyan még nem fenyegeti a kihalás, csupán veszélyeztetettként tartják számon, de 2004 közepe óta 30 százalékkal csökkent az állomány, és a szervezet biztosítani akarja a faj fennmaradását. A legális kaviárkereskedelem éves értéke mintegy 100 millió dollár, a feketekereskedelem viszont ennek akár az ötszöröse is lehet, aminek a problémáját viszont a mostani tilalom se fogja megoldani.

A CITES évente határozza meg azt a kvótát, amit tokhalból annak élőhelyén kifoghatnak, most viszont átfogó felmérést akar a fenntartható fogyasztás mértékének megállapításával, mielőtt újra engedélyezné a halászatot. A tilalom a legsúlyosabban Iránt érinti, amely a nyolc tokhalat halászó ország összesen 71 255 kilogrammos kvótájának 71 százalékával rendelkezik.

A legjobb minőségű kaviár, a beluga a 15 évesnél idősebb tokhal ikrája, kilója New Yorkban 6980 dollár, a hagyományos csomagolás, egy 5 dekagrammos üveg 359 dollár (75 973 forint). Az Egyesült Államok, amely a beluga kaviár 60 százalékát importálja, már tavaly szeptemberben betiltotta a behozatalt a Kaszpi-tenger térségéből, és egy hónappal később a Fekete-tengerről is, a tokhalak védelmében. A beluga tokhal, a világ legdrágább hala száz évig is élhet, hat méter hosszúra és egytonnásra is nőhet, és teste több mint száz kiló ikrát rejt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.