Mária
-6 °C
2 °C

Zuhannak a tőzsdeindexek a robbantás után

2003.11.20. 11:57
Az európai börzék látványos zuhanásba kezdtek, az arany, a svájci frank és az államkötvények emelkednek, az utazási társaságok, biztosítók részvényei pedig esnek. A Budapesti részvénypiacon is kisebb pánik érezhető.
Kisebb pánik érzékelhető a budapesti részvénypiacon is az Isztambulban csütörtök délelőtt történt robbantások után - mondták el piaci elemzők az MTI-nek. Miró József, a Cashline Értékpapír Rt. elemzője elmondta: az isztambuli robbantások ismét elindíthatják a terrortámadásoktól való félelmeket a piacokon, és ez rombolhatja az üzleti bizalmat.

"Kiterjed a konfliktus"

"Pontosat még nem lehet tudni a merényletek hátteréről, de mindenesetre a történtek azt a negatív üzenetet hordozzák, hogy a közel-keleti konfliktus kiterjedni látszik." - mondta.

Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője elmondta: "A szeptember 11-i terrortámadás óta a részvénypiacok érzékenyen reagálnak a terrorcselekményekre. Az isztambuli robbantások után a külföldi piacokon érzékelhető általános bizonytalanság a Budapesti Értéktőzsdén is érezteti hatását." "A magyar piac szempontjából egy másik, bár kevésbé lényeges momentum ugyanakkor, hogy egyes portfólió menedzsereknél a török és a magyar piac még mindig egy befektetői kategóriába esik." - tette hozzá.

Zuhannak az európai indexek is

Nagyerejű robbanások rázták meg csütörtök délelőtt Isztambult, öt nappal azután, hogy a nagyváros két zsinagógája közelében elkövetett pokolgépes merénylet 24 ember életét oltotta ki. A harmadik robbanást követően az isztambuli tőzsdén felfüggesztették a kereskedést. Az intézkedés bejelentésekor a tőzsde irányadó mutatója 7,3 százalékos veszteségen állt, a robbantások előtt 1,5 százalékos nyereségen.

Azonnal a veszteséges oldalra csúsztak csütörtökön a vezető európai tőzsdemutatók a robbantások hírére. Mintegy fél órával az isztambuli robbantások után - közép-európai idő szerint 10.50-kor - a londoni FTSE100 indexe 0,8 százalékos, a frankfurti DAX30 1,5 százalékos, a párizsi CAC40 1,3 százalékos veszteségen volt, az isztambuli robbantások előtt a nyereséges oldalon voltak. Ugyanekkor Londonban a HSBC árfolyama 1 százalékos csökkenéssel 862,50 pennyn állt.

Meghatározatlan időre felfüggesztették a kereskedést az isztambuli aranytőzsdén is. Az arany ára a robbantások után azonnal emelkedni kezdett, Szingapúrban mintegy három dollárral unciánként 396,75 dollárra ugrott, szerdán New Yorkban 394,75 dolláron zárt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.