Ágnes
-11 °C
-4 °C

Árfolyamzuhanás a madridi merénylet miatt

2004.03.12. 11:43
Meredeken zuhantak a részvényárfolyamok egész Európában a madridi merényletek hatására, különösen miután olyan hírek kaptak lábra, hogy a terrorista akció az al-Kaida műve lehetett.
Csütörtökön a reggeli csúcsforgalomban négy helyiérdekű vonaton, illetve pályaudvaron robbant bomba csaknem egy időben Madridban. Több mint 170-en vesztették életüket és mintegy hatszázan megsebesültek. A hatóságok az ETA baszk terrorista szervezetet gyanúsítják, de nem lehet kizárni, hogy legalábbis segítséget kapott hozzá arab terroristáktól.

Ez a hír szinte pánikot keltett az európai tőzsdéken. A részvényárfolyamok a tegnap délelőtti kereskedésben mintegy három százalékot estek Európában. A visszaesést az idegenforgalmi, turisztikai, illetve ezzel kapcsolatos cégek árfolyamainak zuhanása okozta, mivel a merényletek után várható, hogy a spanyol gazdaság legfontosabb ágazata, az idegenforgalom jelentősen visszaesik.

A legnagyobb vesztesek

A legnagyobb európai légitársaság, a British Airways árfolyama 8,3 százalékot zuhant, a legnagyobb utazási iroda, a német TUI részvényei 5,35 százalékot estek, a világ negyedik legnagyobb szállodalánca, az Accor SA 4,1 papírjai 4,1 százalékot vesztettek értékükből. Ugyancsak vesztesek a biztosítótársaságok: az Allianz 5, az Aegon 4,4 százalékot vesztett értékéből.

A hirtelen jött sokk miatt mindenki szabadulni akart részvényeitől, a tőzsdeindexek oly mély szintekre jutottak, ahol tavaly óta nem jártak. A tengerentúlon a nyitást követően szintén lefelé indultak az indexek, a folyamat azonban átmenetileg lefékeződött, részben annak köszönhetően, hogy a félvezetőszektorból kedvező hírek érkeztek: a National Semiconductor a vártnál jobb eredményről és profitkilátásokról számolt be.

Péntek reggel tovább szánkáznak lefelé a vezető nyugat-európai részvényindexek: nyitás után fél órával az FTSE-100 1,4, a CAC-40 2,1, a DAX 1,8 százalékos mínuszban volt.

A BÉT indexe a hét utolsó kereskedési napját is veszteséggel kezdte: a BUX 47,83 pontos csökkenéssel 10 429,35 ponton nyitott. A blue chipek közül a Mol 50, az OTP 6, a Richter 305 forintos mínusszal startolt, a Matáv tegnapi záróértékén kezdett. A korábbi napok sztárja, az FHB 150 forintos eséssel rajtolt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.